FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Beč: SPOe osvojio najveći broj glasova, koalicijske opcije otvorene

Autor: spd
BEČ, 30. rujna 2013. (Hina) - Dan poslije saveznih parlamentarnih izbora u Austriji u ponedjeljak zasjedaju predsjedništva parlamentarnih stranaka, a iako su socijaldemokrati (SPO-e) i pučani (OeVP) dobili najveći broj glasova otvorene su mnoge koalicijske opcije za sastav nove austrijske savezne vlade.

Socijaldemokratska stranka (SPOe), s osvojenih 27,1 posto glasova i Pučka stranka (OeVP), s 23,8 posto glasova doživjele su, kako se ocjenjuje, povijesni poraz gubitkom glasova u odnosu na ranije izbore, ali su ipak osvojile najveći broj glasova što bi im moglo biti dovoljno ako se odluče za zajednički sastav nove savezne vlade.

Krajnje desna Slobodarska stranka (FPOe) osvojila je 21,4 posto, Zeleni (G) 11,6 posto, Team Stronach - Stranka austrijsko-kanadskog milijardera Francka Stronacha 5,8 posto, a iznenađenje izbora je nova NEOS stranka koja je uspjela prijeći izborni prag s 4,8 posto glasova, što nije uspjelo Pokretu za budućnost Austrije.

To su još nepotpuni podaci kojima će se pribrojiti glasova Austrijanaca koji su glasovali u inozemstvu, no oni, prema ocjenama analitičara, neće donijeti velike promjene.

Odmah po završetku izbora krenule su konzultacije o novom koaliranju za sastav vlade pri čemu su sve koalicijske opcije otvorene. Socijaldemokrati i pučani mogli bi ponovno sastaviti austrijsku koalicijsku vladu ukoliko se uspiju dogovoriti i u pregovorima prevladati međusobne razlike u nekim pitanjima poput pitanja poreza - čelnik SPOe i kancelar Werner Faymann u predizbornoj kampanji zauzeo se za veće poreze bogatima, čemu se protivi čelnik OeVP i vicekancelar Michael Spindelegger.

Prema analitičarima moguće su i druge koalicije za sastav vlade, primjerice Pučke stranke (OeVP) s desnom Slobodarskom strankom i strankom Team Stronach ili pak Pučke stranke sa Slobodarskom strankom i strankom NEOS. Spominje se i moguća koalicija Socijaldemokrata i Slobodarske stranke uz još jednu manju stranku, što je čelnik SPOe Werner Faymann unaprijed isključio, izjavivši: "Što sam rekao prije izbora vrijedi i poslije izbora, nema koaliranja sa Slobodarskom strankom".

Za prvaka OeVP Michaela Spindeleggera, vicekancelara i ministra vanjskih poslova, koji je u predizbornoj kampanji pozvao Wermena Faymana da ode s kancelarskog mjesta i isticao kako on želi postati kancelar, kako je rekao, "sve je moguće", odnosno sve su opcije otvorene.

Većina analitičara, kao i moćni i utjecajni pokrajinski poglavari Donje Austrije i Beča, Erwin Proell i Michael Haeupl, izjašnjavaju se za nastavak koalicije Socijaldemokrata i Pučana.

Austrijski savezni predsjednik Heinz Fischer će, kako pišu mediji, početkom sljedećeg tjedna dati mandat za sastav nove vlade čelniku socijaldemokrata (SPOe), stranke koja je dobila najveći broj glasova na izborima, a razgovarat će i s prvacima svih parlamentarnih stranaka, dok se krajem ovog mjeseca očekuje konstituiranje novog saziva austrijskog parlamenta.

"Više zajedničkog učinkovitog rada, a manje razmimoilaženja", poruka je koju je dan nakon izbora uputio čelnik Socijaldemokratske stranke Werner Fayman, koji priželjkuje nastavak dosadašnje koalicije Socijaldemokratske i Pučke stranke.

Predsjedništvo njegove SPOe jednoglasno je u ponedjeljak zaključilo da kreće u pregovore s Pučkom strankom oko formiranja vlade i to, kako je rekao Fayman, "bez ikakvih uvjeta", što očekuje i od Pučke stranke.

Ministrica školstva i kulture Claudia Schmied (članica SPOe) podnijela je danas ostavku i najavila povlačenje iz politike, ali ostaje raditi dok se ne sastavi nova austrijska savezna vlada.

(Hina) xspđ ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙