FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ukidanje mliječnih kvota izazov za proizvođače mlijeka

Autor: tper
ZAGREB, 30. rujna 2013. (Hina) - Ukidanje mliječnih kvota od ožujka 2015. bit će izazov s kojim će se suočavati cjelokupni mljekarski sektor Europske unije pa tako i Hrvatske u idućim godinama, a svoju bi šansu hrvatski proizvođači mogli naći u diverzifikaciji proizvodnje s obzirom da s proizvedenim količinama ne mogu konkurirati europskim proizvođačima, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka (HSUPM) i Otvorenog ureda.

Direktor Otvorenog ureda Damjan Bogdanović izvijestio je kako je sa predstavnicima HSUPM-a sudjelovao na Europskoj konferenciji o mlijeku održanoj 24. rujna u Bruxellesu u organizaciji Europske komisije, odnosno Glavne uprave za poljoprivredu i ruralni razvoj (DG AGRI) te se osvrnuo na neke od mjera koje EK predlaže za mljekarski sektor nakon ukidanja kvota.

Bogdanović ističe kako će mjere koje se predlažu uglavnom biti korisne za zemlje koje su veliki proizvođači mlijeka te nisu primjenjive za Hrvatsku.

Prema njegovim riječima, Irska, Velika Britanija, dio Francuske, Nizozemska, Belgija, Njemačka, Danska i dio Poljske postat će europski proizvođački centri mlijeka, a ostale zemlje među kojima i Hrvatske bit će uvoznici mlijeka u prahu.

Ukidanje kvota dovest će do troškovnog udara za proizvođače i zemlje koji se ne mogu prilagoditi, koje neće moći izvoziti teško će opstati.

Hrvatske se ne može naći u shemi izvoza jer nema dovoljnih količina, kazao je Bogdanović koji smatra da je šansa za hrvatske proizvođače diverzifikacija proizvodnje te mjere koje će stimulirati da se domaća proizvodnja i lokalno potroši.

Očekujemo da se naši europarlamentarci u idućem razdoblju nađu s predstavnicima EK kako bi se potaknulo to pitanje i kako bi se pronašla neka shema koja će biti primjenjiva i na poljoprivredu Hrvatske, kazao je.

U HSUPM i Otvorenom uredu smatraju kako se Ministarstvo poljoprivrede treba aktivnije uključiti u rješavanje problema mljekarskog sektora.

(Hina) xtp yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙