FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: spuc
ZAGREB, 30. rujna 2013. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta

BERLIN

Bivši njemački ministar vanjskih poslova socijaldemokrat Frank-Walter Steimeier najnoviji je njemački političar suočen s optužbama za akademsko plagiranje, zbog čega su do sada već dva ministra kancelarke Angele Merkel morala podnijeti ostavke.

Tjednik Focus navodi kako je sveučilišni profesor Uwe Kamenz rekao da je utvrdio 500 područja sumnjivih "sličnosti" kada je Steimeierovu doktorsku tezu iz prava iz 1991. usporedio s oko 100 izvora.

Steinmeier, predsjednik zastupničkog kluba SPD-a i jedan od šestero stranačkih čelnika koji će voditi razgovore s Merkeličinim konzervativcima o mogućoj velikoj koaliciji, rekao je za optužbe da su apsurdne, navodi tjednik.

Rekao je kako je spreman da njegovo bivše sveučilište izvrši preispitivanje njegove radnje.

Ministrica obrazovanja u vladi kancelarke Merkel Annette Schavan dala je ostavku u veljači nakon što joj je Sveučilište Duesseldorf oduzelo doktorat utvrdivši kako je prije više od 30 godina "sustavno i hotimično" prepisala dijelove svoje teze.

Dvije godine ranije Karl-Theodor zu Guttenberg dao je ostavku na mjesto ministra obrane nakon što je otkriveno da je plagirao svoju doktorsku radnju što je Schavan tada osudila kao "sramotno".

LONDON

Stomatolozi su otkrili, po njihovim riječima, "zapanjujuće" loše zube kod sportaša koje su pregledali na Olimpijadi u Londonu 2012., prenosi u nedjelju BBC.

Petina anketiranih sportaša izjavila je kako oralna higijena zapravo šteti kvaliteti njihovih treninga i natjecanja.

U istraživanju objavljenom u časopisu British Journal of Sport Medicine navodi se kako su najčešći problemi bili karijes, erozija zuba i bolesti desni.

Znanstvenici kažu da su sportaši, kao skupina, imaju lošije zube od drugih ljudi iste dobi.

Njihove zube, po stomatolozima, oštećuju velike količine ugljikohidrata, uključujući zašećerene energetske napitke, koje sportaši redovito uzimaju. Stres, koji imunološki sustav doživljava zbog intenzivnih treninga, povećava rizik od bolesti zuba a sportaši zbog usredotočenosti na treninge, pripreme i ostale aspekte zdravlja, imaju manje vremena ili manje razmišljaju o zdravlju zubi.

Od 302 pregledana sportaša u zubnoj klinici tijekom Olimpijade u Londonu, 55 posto je imalo karijes, 45 posto eroziju zuba, a 76 posto bolesne desni, navodi se u istraživanju.

LONDON

Australska glumica Cate Blanchett glavna je favoritkinja za osvajanje Oskara za najbolju žensku ulogu, nakon sjajnih kritika za ulogu u filmu "Blue Jasmine", piše BBC.

Drama redatelja Woodya Allena inspirirana je klasikom američkog pisca Tennesseea Williamsa "Tramvaj zvan čežnja", a Blanchette igra Jasmine, pripadnicu visokog društva iz New Yorka.

Blanchett, koja je 2005. osvojila Oskara za najbolju žensku sporednu ulogu u filmu "Avijatičar", trenutno snima film "Pepeljuga" Kennetha Branagha.

BRUXELLES

Sedam mjeseci nakon suprugova samoubojstva, jedna je Belgijka objasnila kako je proživjela novo traumatično iskustvo pošto ju je sud pozvao da preuzme konopac kojim se objesio njezin suprug, prenosi belgijski tisak.

"Krajem kolovoza od pogrebnog poduzeća primila sam pismo u kojemu me pozivaju da ih kontaktiram zbog predmeta koje su nakon suprugove smrti zadržale pravosudne vlasti, no nisam isprva shvatila o čemu je riječ, jer sam bila uvjerena da sam već sve njegove stvari uzela", rekla je stanovnica grada Jurbisea za list La Province.

"Kada sam nazvala ured zamolili su me da dođem po konopac kojim se moj suprug objesio. Bilo mi je već dovoljno teško naviknuti se na suprugovu tragičnu smrt, a sada sam ponovno morala proživljavati taj teški trenutak. Bila sam konsternirana", rekla je.

Iz tužiteljstva u Monsu objasnili su da u skladu sa zakonom ne smiju donositi odluke o predmetima zatečenima kod pokojnika te ih obvezno moraju vratiti obitelji.

RYAD

Jedan je vjerski dužnosnik u Saudijskoj Arabiji izjavio da su žene koje voze izložene većem riziku da će imati djecu s poteškoćama u razvoju jer ta aktivnost uzrokuje pritisak na jajnike.

"Medicina je proučavala to pitanje.. vožnja utječe na jajnike", rekao je šeik Saleh al-Luhajdan na saudijski portal Sabk.

"Stoga većina žena koje redovito voze imaju djecu koja imaju patološke poremećaje", dodao je taj vjerski dužnosnik.

Kako bi dodatno podupro svoje stavove protiv žena za volanom, on kaže da u drugim arapskim zemljama tri puta više prometnih nesreća uzrokuju žene nego muškarci. U Kuranu dodao je, postoje dokazi da je vožnja ženama zabranjena iz moralnih i društvenih razloga.

Saudijska Arabija jedina je zemlja na svijetu u kojoj žene nemaju pravo voziti, a aktivistkinje za ženska prava u toj zemlji pozvale su sve žene da 26. listopada sjednu za volan. One su stavile on-line peticiju tražeći dopuštenje da voze, a ona je do nedjelje sakupila više od 11.900 potpisa. Međutim, u nedjelju ujutro stranica je blokirana.

Izjave šeika al-Luhajdana izazvale su val prosvjeda i ironičnih komentara na društvenim mrežama, pa je tako jedna žena pitala utječe li i jahanje na devi na isti način na jajnike.

(Hina) xps yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙