FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prosvjedi protiv sudanskog predsjednika Bašira u Kartumu

Autor: akoz
KARTUM, 30. rujna 2013. (Hina/Reuters) - Oko tisuću Sudanaca u nedjelju je u glavnom gradu Sudana Kartumu nastavilo prosvjedovati protiv predsjednika Omara Hasana al-Bašira tražeći njegovu ostavku zbog mjera štednje, rekli su svjedoci.

Prošlog je tjedna sudanska vlada smanjila subvencije za gorivo što je izazvalo najveće nemire u u Sudanu posljednjih godina. Po službenim podacima u nemirima su poginule 33 osobe no sudanski aktivisti za zaštitu ljudskih prava i neki diplomati procjenjuju da jr u sukobima sa snagama sigurnosti ubijeno više od stotinu ljudi.

Odaziv na prosvjed održan u nedjelju bio je slabiji nego tijekom prošlog tjedna i čini se da se život u sudanskoj prijestolnici vraća u uobičajeno stanje.

Oko 3000 osoba okupilo se u nedjelju popodne kako bi izrazili sućut obitelji ljekarnika ubijenog u prosvjedima u petak, rekli su svjedoci.

Nakon toga je oko tisuću ljudi započelo prosvjed blokiravši ulicu u jednoj od četvrti Kartuma i uzvikujući "narod želi pad režima" i "sloboda", rekli su svjedoci. Policija i pripadnici snaga sigurnosti su pratili prosvjednu povorku ali nisu intervenirali. Aktivisti su javili da su održani prosvjedi i u najvećoj sudanskoj luci Port Sudanu, no nema pojedinosti o njima.

Nemiri su počeli prošlog ponedjeljka kada je vlada objavila da ponovno smanjuje subvencije za gorivo što je preko noći gotovo udvostručilo cijene goriva.

Rezove je potaknula financijska kriza nastala zbog otcjepljenja naftom bogatog Južnog Sudana 2011. što je Kartum lišilo tri četvrtine proizvodnje sirove nafte. Smanjenje prozvodnje sirove nafte odrazilo se na proračunske prihode i priljev strane valute potrebne za uvoz hrane.

Sudanska vlada nastoji ublažiti utjecaj nepopularnih mjera štednje pripremajući povećanje plaća javnih službenika od listopada. Najniža plaća bi, također, trebala biti povećana retroaktivno od siječnja, izvijestila je državna sudanska novinska agencija SUNA. U subotu je skupina islamista i članova Baširovog Nacionalnog kongresa zatražila od predsjednika da odustane od mjera štednje.

Sudanska vlada je za ponedjeljak najavila održavanje konferencije za tisak, prve od početka nemira.

Bašir je dosad uspješno izbjegavao masovne prosvjede kakvi su se dogodili ranije u Tunisu, Egiptu i u Jemenu, gdje su s vlasti svrgnuti predsjednici, a u Libiji i Siriji su slične demonstracije dovele do građanskog rata.

(Hina) xakoz yakoz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙