FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava - Hrvatska - od subote 28. do ponedjeljka, 30. rujna

Autor: mbuj
ZAGREB, 27. rujna 2013. (Hina) - Objavljujemo najavu događaja Općeg servisa vijesti (OSV) Hrvatska za subotu, 28. rujna, za nedjelju, 29. rujna i ponedjeljak, 30. rujna:

Subota, 28. rujna

----------------------------------------------------------------------------------

PULA - Beatifikacija svećenika Miroslava Bulešića na svečanoj euharistiji u pulskoj Areni. Misno slavlje će predvoditi predstavnik pape Franje, prefekt Kongregacije za kauze svetih, kardinal Angelo Amato, zajedno sa svim hrvatskim biskupima. Na beatifikaciji se očekuje i oko 17 tisuća hodočasnika te više od 700 svećenika iz domovine i inozemstva (11 sati, Arena). Miroslav Bulešić rodio se 1920. u Čabrunićima, Svetvinčenat, a za svećenika je zaređen 1943. U kolovozu 1947. u Buzetu je bio službeni pratitelj izaslanika Svete Stolice Jakoba Ukmara, koji je u župnoj crkvi dijelio sakrament krizme, što su jugokomunisti 23. kolovoza htjeli spriječiti, no nisu uspjeli. Dan poslije na Sv. krizmi u Lanišću komunisti su napali Miroslava Bulešića u župnoj kući i izboli ga nožem u grlo. Od rana je umro, a izaslanik Svete Stolice teško je pretučen. Jugokomunističke vlasti nisu dopustile da svećenik Bulešić bude pokopan u rodnoj župi u Svetvinčentu, pa je pokopan u Lanišću. Njegovo je tijelo tek 1958. preneseno na groblje u Svetvinčenat, a 2003. u posebnu kriptu u zidu župne crkve. Počinitelji i inicijatori ubojstva dobili su vrlo male kazne, za razliku od osoba koje su pokušale spriječiti zločin, koje su dobile višegodišnje zatvorske kazne. Zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić ističe kako je beatifikacija Miroslava Bulešića vrlo važna jer je on pokazao što znači biti dosljedan čovjek, slijediti određene ideale, pa i po cijenu života.

Nedjelja, 29. rujna

----------------------------------------------------------------------------------

ZAGREB - Gošća emisije "Nedjeljom u dva" bit će ministrica kulture Andrea Zlatar Violić. Neka od pitanja na koja će odgovarati su i tko će biti novi intendant zagrebačkog HNK, je li u kulturnim institucijama i dalje na djelu stranačko kadroviranje, te što ministrica kaže na odnos Vlade prema njezinom resoru (14 sati).

Ponedjeljak, 30. rujna

----------------------------------------------------------------------------------

ZAGREB - Svečanost otkrivanja portreta preminulog predsjednika Hrvatskog sabora Borisa Šprema u dvorani "Ante Starčević" u Hrvatskom saboru. Portret će otkriti njegov sin Damjan Šprem, a javnosti će se prigodno obratiti predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko i Jasenka Šprem, supruga pokojnog Borisa Šprema (11,30 sati, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6).

ZAGREB - Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader na zagrebačkom Županijskom sudu trebao bi početi iznositi svoju obranu u slučaju Fimi media, do sada najvećoj korupcijskoj aferi u hrvatskoj politici u kojoj je na optuženičkoj klupi i njegova bivša stranka. Nekada najmoćniji hrvatski političar od početka tvrdi da je žrtva političkog progona, dok se HDZ, iz kojega je u međuvremenu izbačen, brani tvrdnjama da regularna stranačka tijela nisu znala ništa o navodnom izvlačenju 70-ak milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki (9,30 sati, Županijski sud, Trg Nikole Šubića Zrinskog 5).

ZAGREB - Ministar zdravlja Rajko Ostojić nastavit će pregovore o novom Kolektivnom ugovoru za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja s predstavnicima Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske i Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara. Na sastanak će doći, kako je najavio, i predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić iako liječnici nastavljaju štrajk u bolnicama, a najavili su da će ga od ponedjeljka i radikalizirati, tj. da će raditi samo kao tijekom vikenda (Ministarstvo zdravlja, Ksaver 200a u 9 sati).

ZAGREB - U povodu Međunarodnog dana prava na pristup informacijama te ususret konačnoj odluci o izboru Povjerenika za informiranje, GONG će u Hrvatskom saboru organizirati konferenciju pod nazivom "Povjerenik ni na nebu ni na zemlji" (od 9 do 13 sati, Hrvatski sabor, dvorana Ivana Mažuranića, Trg sv. Marka 6). Neka od pitanja o kojima će se raspravljati uz relevantne hrvatske i strane stručnjake bit će kako osigurati i iskoristiti novi institucionalni okvir za zaštitu prava na pristup informacijama, je li moguće probijanje ugovorne zaštitne klauzule u kulturi poslovnih tajni, koji su primjeri proaktivne objave podataka i što s njima, te koja je uloga Hrvatske u europskom kontekstu transparentnosti. Uvodna izlaganja će održati viša pravna savjetnica GONG-a Vanja Škorić, predsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Hrvatskog sabora Peđa Grbin, profesor na zagrebačkom Pravnom fakultetu Robert Podolnjak i direktorica Access Info Europe Helen Darbshire.

ZAGREB - Svečano otvorenje 7. Tjedna cjeloživotnog učenja koji će se održati od 30. rujna do 6. listopada pod sloganom "Hoću učiti" (12 sati, Nacionalna i sveučilišna knjižnica, Ulica Hrvatske bratske zajednice 4). Nakon otvorenja predsjednik Nacionalnog operativnog tijela za izradbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije Neven Budak i voditelj Radne skupine za cjeloživotno učenje i obrazovanje odraslih Tomislav Filetin predstavit će novu Strategiju obrazovanja, znanosti i tehnologije s naglaskom na cjeloživotno učenje i obrazovanje odraslih. Tjedan provodi Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih s partnerima, a tema je "Učenje građanskih kompetencija tijekom cijeloga života", pri čemu će posebna pozornost biti posvećena mogućnostima stjecanja ovih kompetencija izvan redovnog obrazovanja.

telefon: 01/48 08 600

telefaks: 01/48 08 822

e-mail: hina&hina.hr

(Hina) xbma ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙