FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sirija: Sanitarno stanje sve gore (UN)

Autor: vrad
NEW YORK, 26. rujna 2013. (Hina/AFP) - Sanitarno stanje u Siriji i dalje se pogoršava zbog razaranja bolnica, sve manjeg broja liječnika i nedostatka lijekova, upozorio je u četvrtak UN-ov ured za koordinaciju humanitarnog djelovanja (OCHA).

Ured ističe da je posebno zabrinut zbog razaranja bolnica, napada na medicinsko osoblje i na zdravstvene ustanove te zbog utjecaja sukoba na farmaceutske tvornice i na otežan uvoz nekih lijekova zbog gospodarskih sankcija.

U Siriji nema dovoljno cjepiva i lijekova, primjerice lijekova za oboljele od raka, dodaje OCHA u svom zadnjem izvješću.

Sadašnji sukob izravno utječe na "oko 60 posto državnih bolnica, 34 posto centara za javno zdravstvo i 92 posto domova zdravlja", ističe. U nekim mjestima, pa tako i u Homsu, polovica liječnika je otišla. U Alepu i okolici radi tek 36 liječnika, a prije sukoba ih je bilo 5000. Oko 70 posto farmaceutskih tvornica trpi štetu zbog sukoba, smatra OCHA koja ocjenjuje da 7 milijuna Sirijaca treba humanitarnu pomoć.

Ured usto ističe "povećanu opasnost od zaraznih bolesti zbog neorganiziranosti programa cijepljenja, prenatrpanih prihvatnih centara i štete nanesene vodovodnoj mreži".

UN je ocijenio da se humanitarne potrebe u Siriji penju na 1,4 milijarde dolara, ali za 48 posto te pomoći još nisu osigurana sredstva.

Potrebe izbjeglica u susjednim zemljama procjenjuju se na 3 milijarde dolara, od čega su sredstva osigurana tek za 43 posto. Gotovo 2,1 milijun Sirijaca (od 21,4 milijuna stanovnika) izbjeglo je u susjedne zemlje.

(Hina) xvrad ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙