FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šatori do daljnjega na zagrebačkim trgovima

Autor: dber
ZAGREB, 26. rujna 2013. (Hina) - Premda je HNS-ov gradski zastupnik Tomislav Stojak predložio da se šatori maknu s pet najljepših gradskih trgova u središtu Zagreba, većina u Gradskoj skupštini odlučila se za prijedlog skupštinskog Odbora za komunalne djelatnosti kojim traže od gradonačelnika Milana Bandića da izmjeni akte kojima se utvrđuje izgled, sadržaj i djelatnost u privremenim objektima, te rok dokad mogu biti postavljeni na javnim površinama.

"Na taj način dali bismo šansu nadležnim gradskim uredima da to osmisle", rekao je predsjednik odbora Vladimir Ferdelji u drugom dijelu sjednice Gradske skupštine te dodao da, ako to za dva mjeseca ne učine, Gradska skupština može jednostavno zabraniti šatore na trgovima.

Tomislav Stojak (HNS) inzistirao je na prijedlogu da se šatori maknu s pet najljepših trgova - s Trga bana Jelačića, Preradovića trga, Kvaternikova trga, Trga kralja Tomislava i Trga maršala Tita - jer su mjesecima prekriveni šatorima pa grad sliči na šatorsko naselje.

"Šatori su postavljeni bez kriterija i razumnog roka, tijekom cijele godine, a služe za ugostiteljske usluge, pa stvaraju i nelojalnu konkurenciju postojećim kavanama i kafićima. Šatorima je mjesto negdje drugdje", rekao je Stojak.

"Tu nema nikakvog skrivenog interesa samo želja da Zagreb izgleda kao europski grad, a ne cirkus", rekao je Stojak, no kad je ponovno rečeno da je to autonomno pitanje gradonačelnika i da Bandić donosi pravila, a Skupština odluke, podržao je prijedlog odbora.

Skupština je danas izmijenila odluku o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca, pa psi više neće imati pristupa na dječja igrališta, neograđena školska i vrtićka dvorišta, te neograđene sportske terene i cvjetnjake.

Osim toga, Stojak je također predložio da se pronađu odvojene lokacije na Bundeku i na Jarunu za kupališta za pse, te da se nađe još jedna lokacija za sklonište za napuštene pse i mačke.

Naizgled neozbiljna odluka je zapravo ozbiljna, rekla je Margareta Mađerić (HDZ) komentirajući prijedlog odluke o prijevozu putnika u javnom prometu po kojoj će vlasnicima biti omogućeno da sa svojim psima i mačkama uđu u tramvaj ili autobus ZET-a i to isključivo ako pas ima brnjicu i ako je na kratkoj uzici. Osim toga, vlasnik psa morat će sa sobom nositi ispravu o upisu i cijepljenju psa protiv bjesnoće.

"Kako će se oštećeni i vlasnik dogovoriti oko naknade štete ako se pas uneredi? Zašto i mali psi moraju imati brnjicu? Koliko će ZET naplaćivati voznu kartu za kućnog ljubimca", zanimali su se gradski zastupnici.

Neki su naveli da među kućnim ljubimcima "ne treba raditi diskriminaciju" i da u ZET-ova vozila trebaju ući i mali i veliki pa je u Staroj gradskoj vijećnici bilo i smijeha, iako su gradski zastupnici bili pomalo i umorni, jer su zasjedali cijeli dan, od 9 ujutro do večernjih sati.

"Ta odluka je civilizacijski pomak i dobro je da postoji u Zagrebu", ocijenio je Davor Štern (Lista M. Bandića).

Skupština je danas odobrila zaduženje Gradu Zagrebu za 150 milijuna kuna kod Zagrebačke banke za realizaciju kapitalnih ulaganja u izgradnji prometnica i objekata društvenih djelatnosti.

(Hina) xbdj/xbma ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙