Dalmacijavino na drniškome području ima 215 hektara vinograda, a u berbi sudjeluje oko 150 berača, uglavnom sezonskih radnika koji su zaposleni preko vaučera.
Voditelj drniškog pogona Dalmacijavina Tvrtko Topić kaže kako su ove godine prinosi povećani zahvaljujući pravodobno obavljenim radovima u vinogradima, unatoč lošem vremenu - dugom kišnom razdoblju u proljeće i suši tijekom ljeta.
Očekuju čak 20 posto veći urod nego prošle godine, a Topić kaže kako je grožđe dobre kvalitete i trebalo bi dati i kvalitetno vino.
Idući tjedan, ako se poberu crne sorte merlot i plavina, trebalo bi početi branje i ostalih sorti koje dozrijevaju kasnije, a posluži li vrijeme, za 20-ak radnih dana moglo bi se pobrati sve grožđe - oko milijun čokota.
Berba grožđa još nije počela u vinogradima ostalih proizvođača na drniškom području, a kasni tri do četiri tjedna zato što grožđe još nije dozrelo. Tehnološki, zrno nije spremno za berbu, a jedinica sladora nije u svim vinogradima zadovoljavajuća. Urod nije na svim područjima zadovoljavajući, dosta je razlika s obzirom na dugotrajnu kišu i mraz koji je na nekim područjima zahvatio vinovu lozu dok je bila u cvatu, kaže voditelj šibensko-kninske podružnice Poljoprivredno-savjetodavne službe Mario Tomić, koji je svaki dan na terenu.
No, pošto berači uđu u vinograde Dalmacijavina u Petrovu polju, ubrzo počinje berba i u drugim vinogradima.
Dopuste li vremenske prilike, očekuje se da će ovaj vikend, a osobito idući tjedan, početi berba i u vinogradima u Promini i na Miljevcima.