FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Leko o važnosti parlamenata u pitanjima sigurnosti

Autor: vmrs
ZAGREB, 26. rujna 2013. (Hina) - Parlamenti imaju posebnu odgovornost u rješavanju problema koji zadiru u pitanja temeljne sigurnosti pojedinca i društva, rekao je u četvrtak u Zagrebu predsjednik Sabora Josip Leko na okruglom stolu o parlamentarizmu i sigurnosti.

"Posebnu odgovornost koju parlamenti imaju u rješavanju problema koja zadiru u pitanja temeljne sigurnosti svakog pojedinca i cijelog društva", rekao je i podsjetio da parlament ima jedinstvenu ustavnu ulogu odobravanja i preispitivanja izdataka za obranu i sigurnost te ključnu ulogu u proglašavanju i ukidanju izvanrednog i ratnog stanja.

Naglasivši da je sigurno životno okruženje jedan od preduvjeta za gospodarski napredak, Leko je podsjetio da je Hrvatska posljednjih godina u procesu pristupanja Europskoj uniji i NATO-u učinila goleme korake u prilagođavanju demokratskim standardima.

Hrvatska je najstručnija i ima iskustvo u problematici regionalnih pitanja, što joj omogućuje da na tome području konstruktivno djeluje, rekao je.

"Posebnu pozornost Hrvatska usmjerava na sudjelovanje u regionalnim inicijativama kao najboljem načinu izgradnje mira i sigurnosti u Jugoistočnoj Europi. U tome području ima najveću ekspertizu i iskustvo te mogućnost konstruktivnog djelovanja", rekao je Leko na okruglom stolu koji je organiziralo izaslanstvo Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a.

Kad je riječ o globalnoj opasnosti od terorizma, Leko je ocijenio da tu prijetnju nije moguće ukloniti bez suradnje međunarodne zajednice. Na to upozoravaju svakodnevni događaji poput najnovijeg napada na trgovački centar u Keniji. "Ne smijemo dopustiti da nesigurnost i kaos postanu naše trajno okruženje te da se pojedina žarišta nesigurnosti prošire i prerastu u šire regionalne sukobe", rekao je Leko sudionicima okrugloga stola "Sigurnost i parlamentarizam", organiziranog uoči skorog dubrovačkog sastanka parlamentarne skupštine NATO-a.

Na okruglome je stolu bila i skupina mladih koji su se kvalificirali za završno natjecanje na kvizu znanja o NATO-u, koje će se u petak održati u centru Racviaca u Zagrebu.

Davor Božinović, saborski zastupnik i nekadašnji ministar obrane i promatrač u Europskome parlamentu, mladima je poručio da je važna stručnost i da se "ne daju impresionirati". "EU je rješenje naših problema", rekao je. Ulaskom u EU, "ulazimo u društvo u kojem se neće puno njih moći provući neznanjem i talambasanjem", rekao je, "nego će se tražiti stručnost".

(Hina) xvm ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙