FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U snažnom potresu u Pakistanu najmanje 33 mrtvih

Autor: bnov
KETA, 24. rujna 2013. (Hina) - Najmanje 33 osobe poginule su u snažnom potresu jakosti 7,7 stupnjeva koji je u utorak pogodio slabo nastanjeno i zabačeno područje na jugozapadu Pakistana, objavile su lokalne vlasti, uvodeći izvanredno stanje, i američki geofizički institut (USGS), prenose agencije.

Potres čiji se epicentar nalazi na petnaestak kilometara dubine, blizu grada Avarana u pakistanskoj pokrajini Balučistan, osjetio se i u Indiji.

"Zasad smo pronašli 33 mrtva tijela, a 24 osobe su ozlijeđene. Brojne kuće su srušene i strahujemo da bi žrtava moglo biti puno više", rekao je Kamran Zia, šef operacija Pakistanskih vlasti za upravljanje katastrofama (NDMA).

Izvanredno stanje uvedeno je u okrugu Avarana, kazao je Jan Muhamed Baledi, glasnogovornik vlade Balučistana. "Strahujemo od velikog broja mrtvih. Nema puno liječnika u tom području, no nastojimo pružiti maksimalnu pomoć stradalim osobama", naglasio je on.

"Oko 200 vojnika poslano je u okruge Avaran i Kuzdar", rekao je visoki vojni dužnosnik. Medicinske ekipe već su došle u Kuzdar, grad udaljen stotinjak kilometara sjeverno od Avarana, naglasio je on.

Pakistanski premijer Navaz Šarif, trenutno u New Yorku zbog Opće skupštine UN-a, izrazio je sućut obiteljima žrtava i zatražio od vojske i NDMA da ne štede napore u pomaganju stradalom stanovništvu.

USGS je obznanio "crvenu uzbunu" ocjenjujući da je "moguć velik broj žrtava" te da će se "katastrofa vjerojatno proširiti".

"U prošlosti su potresi ovog tipa zahtijevali nacionalne ili međunarodne odgovore", istaknule su američke službe koje su prognozirale gospodarske gubitke za tu siromašnu zemlju sa 180 milijuna stanovnika.

"Radilo se o snažnom potresu. To je veliki potres, očekujemo nova podrhtavanja", kazao je šef pakistanskih seizmoloških službi Zahid Rafi.

"Pogođena regija je slabo nastanjena, bez visokih zgrada", naglasio je on.

(Hina) xbnš ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙