FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Merkel otvorena za razgovor sa socijaldemokratima

Autor: mtro
BERLIN, 23. rujna 2013. (Hina/AFP) - Njemačka kancelarka Angela Merkel, koja je zabilježila povijesnu pobjedu na parlamentarnim izborima, rekla je u ponedjeljak da je otvorena za razgovore sa socijaldemokratima (SPD) o formiranju vlade "velike koalicije".

"Otvoreni smo za razgovore. Već sam imala prvi kontakt s predsjednikom SPD-a" Sigmarom Gabrielom, rekla je Merkel. Ali, on je želio najprije razgovarati s čelništvom SPD-a, što je kancelarka ocijenila razumljivim.

Konzervativci CDU/CSU Angele Merkel u nedjelju su zabilježili najbolje rezultate od ujedinjenja Njemačke 1990. na parlamentarnim izborima, s 41,5 posto dobivenih glasova. Oni raspolažu s 311 od 630 mjesta u novom donjem domu parlamenta, Bundestagu.

Njihov dosadašnji koalicijski partner, Liberalna stranka FDP, nije uspjela prijeći prag od 5 posto. Merkel stoga mora tražiti novog partnera, koji može biti SPD koji je dobio 25,7 posto glasova i imat će 192 zastupnika.

Merkel je već vladala zajedno s SPD-om tijekom svog prvog mandata, između 2005. i 2009.

Kancelarka je naglasila da ne isključuje ni mogućnost kontakata sa Zelenima, koji su još jedan mogući partner za formiranje većine u Bundestagu. Oni su dobili 8,4 posto glasova odnosno 63 mjesta.

Merkel je također pozdravila rezultat svoje stranke kao "snažan glas za ujedinjenu Europu", dodajući da će njezina politika kojom je rješavala krizu ostati nepromijenjena.

"Bio je to jasan glas za ujedinjenu Europu", kazala je u sjedištu svoje stranke. "Naša europska politika neće se promijeniti", dodala je.

(Hina) xtm ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙