FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Splitu otvoren skup 25. Knjiga Mediterana

Autor: zjur
SPLIT, 22. rujna 2013. (Hina) - U organizaciji Književnog kruga Split večeras je u splitskoj palači Milesi svečano otvoren književni skup 25. Knjiga Mediterana, u sklopu kojega će se u idućih šest dana održati stručni skupovi i promocije.

Ovaj je događaj u Splitu okupio domaće i strane znanstvenike koji će uz dva časopisa predstaviti i 20 knjiga, a u sklopu programa večeras je predstavljen četvrti, završni dio knjige "Dalmatia praeromanica IV".

Odmah nakon otvorenja predstavljena je i knjiga "Izabrani spisi Ive Tartaglie" autora Aleksandra Jakira i Norke Mladinić-Machiedo. Zaboravljeni splitski gradonačelnik Ivo Tartaglia, koji je tu funkciju obnašao od 1918. do 1928. godine, središnja je tema manifestacije, pa će tako biti održan i međunarodni znanstveni skup "Ivo Tartaglia i njegovo doba".

Osim znanstvenog skupa bit će otvorena i izložba građe iz Muzeja grada Splita "Životni prostor Ive Tartaglie", te izložba "Iz arhiva dr. Ive Tartaglie" u Sveučilišnoj knjižnici.

"Split je učinio veliki korak naprijed dok ga je vodio Tartaglia. To je bio korak od jednog malog sredozemnog gradića prema jednom od najvažnijih gradova u tadašnjoj Jugoslaviji, a drugog grada danas u Hrvatskoj. Nismo zaboravili ni razdoblje koje je pred nama", rekao je predsjednik Književnog kruga Split akademik Nenad Cambi.

Najavio je kako će na znanstvenom skupu "Ivo Tartaglia i njegovo doba" sudjelovati domaći i inozemni znanstvenici. Najavio je i da će se iduće godine održati znanstveni skup na temu drvenih vrata splitske katedrale Svetoga Dujma, rada Andrije Buvine, hrvatskog kipara i slikara iz sredine 13. stoljeća.

U programu skupa 25. Knjiga Mediterana predviđena je i projekcija dvadesetominutnog filma o Splitu 1918. godine, kao i izlaganja Ivana Boškovića, Tončija Šitina, Josipa Vrandečića, Stanka Piplovića, Ivane Prijatelj-Pavičić, te Dragana Markovine.

(Hina) xzjur ytr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙