FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Završen Hrvatski tjedan mirenja

Autor: aspa
ZAGREB, 21. rujna 2013. (Hina) - Mirno rješavanje svih konflikata i sporova u društvu civilizacijski je doseg modernih društava, istaknuto je danas na svečanom završetku Hrvatskog tjedna mirenja, koji je u okviru 10. obljetnice djelovanja svečano organizirala Hrvatska udruga za mirenje (HUM).

Na prigodnoj svečanost gostovali su i predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin, zamjenica ministra pravosuđa Sandra Artuković Kunšt, kao i drugi gosti, među kojima i predstavnici stranih veleposlanstava, priopćili su iz HUM-a.

Hrvatin je tom prigodom istaknuo važnost sudova i ulogu postupaka mirenja u jedinstvenom sustavu rješavanja sporova. Upozorio je da će se Hrvatska "pretvoriti u sudsku državu ukoliko i dalje svi slučajevi i predmeti budu završavali isključivo na sudovima".

Predsjednik HUM-a Srđan Štimac naglasio je da su postupci mirenja primjenjivi u svim sferema društvenog života. "Znanja o komunikaciji, pregovorima i konfliktima trebala bi se svrstati u osnovna životna znanja još od najmlađih dana svakog pojedinca", poručio je Šimac.

Sudionici skupa u svojim su istupima isticali društvenu potrebu i opravdanost postojanja više mogućnosti rješavanja sporova u hrvatskom pravnom susutavu, a posebno onog čiji je cilj osigurati građanima priliku da spor pokušaju riješiti i prije obraćanja sudovima.

Sandra Artuković Kunšt kazala je kako će Ministarstvo pravosuđa nastaviti podupirati razvoj mirenja u Hrvatskoj, kako bi se stvorile pretpostavke za osiguranje što bolje usluge ove vrste građanima, kako u sudovima, tako i izvan njih.

Na svečanosti su dodijeljena priznanja i zahvlanice za doprinos u radu HUM-a kroz proteklih deset godina, među kojima su Ministarstvo pravosuđa, Grad Zagreb, HGK, HUP, američko, norveško i britansko veleposlanstvo te druge brojne domaće i strane institucije, stoji u priopćenju.

(Hina) pp/xaš ytr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙