FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Bruxellesu pronađen prvi američki antihitlerovski film

Autor: ilov
BRUXELLES, 20. rujna 2013. (Hina/Reuters) - Prvi američki film koji je upozoravao na opasnost nacionalsocijalističkog režima Adolfa Hitlera pronađen je u jednom filmskom arhivu u Bruxellesu, gdje je ležao neopažen 75 godina.

"Hitlerova vladavina terora", naslov je filma što ga je producirao Cornelius Vanderbilt, potomak bogate obitelji američkih industrijalaca, koji je boravio u Njemačkoj 1933. kad je Hitler došao na vlast.

Film sadrži snimke što ih je Vanderbilt napravio i prokrijumčario iz Njemačke, a koje prikazuju nacističke skupove, paljenje knjiga i pretraživanje židovskih trgovina.

Na premijeri u New Yorku 1934., film se pokazao kao veliki uspjeh, rekao je Bruno Mestdagh, voditelj digitalne dokumentacije u belgijskom filmskom arhivu Cinematheque.

"Njemačko veleposlanstvo u Sjedinjenim Državama tada je uložilo prosvjed i stoga je film cenzuriran i preuređen. Nakon toga je prikazivan u drugim gradovima, ali s manje uspjeha", rekao je Mestdagh.

Verziju filma otkrivena u Bruxellesu najvjerojatnije je naručio netko tko je namjeravao prikazati film u Belgiji ali ga nikad nije dobio te je film preživio rat i nacističku okupaciju na nekoj od polica belgijske carine.

Tijekom sedamdesetih godina, film je prenešen u arhiv u Bruxellesu, koji sadrži oko 70.000 naslova, od kojih su 80 posto inozemni. Naposlijetku, prije dvije godine stručnjaci su shvatili da posjeduju jedinu preostalu kopiju filma.

Film je obnovljen i bit će u listopadu prikazan u newyorškom muzeju suvremene umjetnosti.

(Hina) xilov yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙