FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - za petak, 20. rujna

Autor: mcur
ZAGREB, 20. rujna 2013. (Hina) - Objavljujemo najavu Općeg servisa vijesti (OSV) Hrvatska za petak, 20. rujna:

ZAGREB - Hrvatski sabor zasjedanje nastavlja raspravom o izmjenama Zakona o zadrugama kojima je cilj poboljšati postojeća rješenja te stvoriti okvir za daljnji razvoj zadruga i zadružnog poduzetništva u Hrvatskoj (9,30 sati, Trg sv. Marka 6).

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović primit će izaslanstvo Udruge dragovoljaca Hrvatske ratne mornarice i predstavnike otočkih lokalnih samouprava povodom 22. obljetnice utemeljenja "Otočkog bataljuna", a predviđeno je i da će se predsjednik Josipović obratiti izaslanstvu (12 sati, Ured predsjednika RH, Pantovčak 241).

ZAGREB - Nastavlja se štrajk bolničkih liječnika i medicinskih sestara, za koji sindikati najavljuju da će trajati do ispunjavanja zahtjeva, odnosno potpisivanja novog kolektivnog ugovora. Hrvatski liječnički sindikat održat će konferenciju za novinare na kojoj će izvijestiti o tijeku štrajka i odazivu (10 sati, Hrvatski liječnički dom, Šubićeva 9). Nezadovoljni podacima Ministarstva zdravlja i bolničkih Uprava o odazivu, sindikati liječnika i medicinskih sestara organizirat će akciju "Pet do dvanaest". Tim povodom pozivaju sve štrajkače i ostale radnike koji podržavaju štrajk da se u pet minuta do 12 sati okupe ispred ulaza u svoje bolnice i pokažu javnosti koliki je odaziv na štrajk.

ZAGREB - Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara-medicinskih tehničara poziva sve medicinske sestre, medicinske tehničare, liječnike i sve ostale radnike koji podupiru i sudjeluju u štrajku na skup "Pet do dvanaest" koji će se održati ispred zdravstvenih ustanova diljem Hrvatske (11,55 sati).

OPATIJA - Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić sudjelovat će na trećoj međunarodnoj znanstvenoj konferenciji "Petar Šarčević" o temi "Obitelj i djeca: europska očekivanja i nacionalna stvarnost". Dvodnevnu međunarodnu konferenciju otvorit će profesorica Katarina Boele-Woelki, osnivačica i predsjednica Komisije za europsko obiteljsko pravo koja će održati i uvodno izlaganje o temi Obiteljskoga zakona u Europi, a kako se očekuje, komentirat će i aktualnu javnu raspravu vezanu za prijedlog Obiteljskog zakona. Predavačima će na konferenciji pridružiti i dr. Branka Rešetar, predsjednica radne skupine Nacrta Obiteljskog zakona koja će održati predavanje "Europska načela o roditeljskoj skrbi u Nacrtu Obiteljskog zakona u 2013.“ (16 sati, hotel "4 opatijska cvijeta").

RIJEKA - Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović posjetit će Sveučilištu u Rijeci gdje će, u pratnji svojih pomoćnika Saše Zelenike i Ružice Beljo Lučić, obići Medicinski fakultet, Sveučilišni kampus i Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji. Za ministrova boravka na Sveučilištu u Rijeci bit će održana konferencija za novinare na kojoj će biti predstavljen Pravilnik o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na pokriće troškova prehrane studenata, koji će stupiti na snagu 1. listopada ove godine te Prijedlog Pravilnika o mjerilima i načinu korištenja vlastitih prihoda i donacija javnih visokih učilišta i javnih znanstvenih instituta (12 sati, restoran "Kampus" u Studentskome centru, Ulica Radmile Matejčić 5).

VUKOVAR - Konferencija za novinare Zajednice povratnika Hrvatske. Tema konferencije bit će potpora Stožeru za obranu hrvatskoga Vukovara (12 sati, Trg hrvatskih branitelja).

POREČ - U Istarskoj sabornici održava se 4. međunarodna konferencija liberala na temu "Regionalizam kao pretpostavka gospodarskog razvoja" na kojoj sudjeluju lideri liberalnih političkih stranaka jugoistočne Europe. Među brojnim predavačima očekuje se da će na temu "Rastuća uloga regionalizma unutar Europske unije" govoriti prva potpredsjednica hrvatske Vlade i predsjednica HNS-a Vesna Pusić, predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić te predsjednik skupštine autonomne regija Friuli Venezia Giulia Franco Iacop. Konferenciju organizira IDS pod pokroviteljstvom europske liberalne stranke ALDE, liberalne mreže LIBSEEN i zaklade Friedrich Neumann (9,30 sati, Istarska sabornica).

ROVINJ - Više od četiri tisuće domaćih i regionalnih medijskih, marketinških i PR stručnjaka okupit će se u Rovinju na šestom Weekend Media Festivale, najvećem regionalnom festivalu komunikacija. Predavanja, panel diskusije, radionice i prezentacije te upoznavanje s aktualnim svjetskim trendovima u komunikacijama, glavni su sadržaji ovogodišnjeg Weekend media festivalu. Očekuje se da će na panel diskusiji na temu "Politički Dos & Don'ts" sudjelovati i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak (17 sati, dvorana Stare tvornice duhana)

VUKOVAR - Pristupna konferencija IPA prekograničnog programa Mađarska-Hrvatska (ACCESSION CONFERENCE Vukovar 2013) . Na toj mađarsko-hrvatskoj konferenciji očekuje se 200-njak sudionika, između ostaloga zamjenik hrvatskoga ministra regionalnog razvoja i zamjenik hrvatskoga državnog tajnika za nacionalni razvoj, a iz ureda mađarskoga premijera na konferenciji će biti voditeljica odjela za europsku prekograničnu suradnju u Općoj upravi za regionalnu i urbanu politiku. Bit će predstavljeno nekoliko od 140 zajedničkih mađarsko-hrvatskih projekata iz postojećega programa, a bit će riječi i o novom EU proračunskom periodu od 2014. do 2020. godine te o novim financijskim perspektivama obje države kroz EU fondove- u slučaju Hrvatske s posebnim naglaskom na nedavni ulazak u punopravno članstvo Europske unije (10, sati Hotel Lav)

ZAGREB - Konferencija za novinare Centra za mirovne studije na kojoj će, povodom Međunarodnog dana mira, 21. rujna, biti predstavljeno istraživanje "Zastupljenost i indikatori diskriminacijskih i ksenofobičnih stavova u Republici Hrvatskoj ". Riječ je o istraživanju što ga je za Centar za mirovne studije provela agencija Target d.o.o. u svibnju i lipnju ove godine na reprezentativnom uzorku građana Hrvatske. Istraživanje će predstaviti pučka pravobraniteljica Lora Vidović, suradnik Target d.o.o. Anton Vukelić i Sara Lalić iz Centra za mirovne studije. Neke od tema koje ovo istraživanje obuhvaća su: važnost nacionalnog i vjerskog identiteta u Hrvatskoj; općenita razina ksenofobije i stavovi prema multikulturalnom društvu; stavovi prema useljavanju različitih kategorija stranaca i njihovim pravima te ksenofobija prema određenim nacionalnim i vjerskim skupinama u Hrvatskoj (11,30 sati, Kuća ljudskih prava, Selska cesta 112 c).

Dežurni urednici na desku OSV Hrvatska :

ujutro - Mate Kovačević

poslijepodne - Milka Ćurković

navečer - Tomislav Rubić

telefon: 01/48-08-600

telefaks: 01/48-08-822

e-mail: hina@hina

(Hina) xipet ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙