FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 19. rujna 2013. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 12,30 sati

ZAGREB - Premijer Zoran Milanović pozvao je danas javnost na strpljenje još nekoliko dana kako bi se obavile konzultacije u vezi prijepora koje izaziva "lex Perković", nakon čega će biti donijeta odluka koja će biti dobra za Hrvatsku jer se, istaknuo je, Vlada ne kocka i ne ugrožava nacionalne interese. Premijer je na početku Vladine sjednice istaknuo da i u samoj Europskoj uniji postoje različita mišljenja o toj temi, a javnost pozvao da vjeruje Vladi. "Dopustimo još nekoliko dana da u konzulatacijama s partnerima, državama članicama i Europskom komisijom, naravno kao samo jednim dionikom u tom procesu, izvedemo neke zaključke i donesemo odluku koja će biti dobra za Hrvatsku. A tu nema štetne odluke za Hrvatsku", rekao je Milanović. Strpimo se još malo i pozivam vas da vjerujte Vladi, poručio je premijer građanima. "Nema kockanja, nema izlaganja, nema ugrožavanja nacionalnih interesa, nema štete ni jedne jedine funte, penija, odnosno eura kada su u pitanju europski fondovi", ponovio je premijer.

ZAGREB - Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavila je danas kako će problem vezan uz primjenu europskog uhidbenog naloga, poznat kao "lex Perković", biti riješen na vrijeme, te je vrlo optimistična u tom pogledu tvrdeći kako za Hrvatsku neće biti negativnih posljedica. Europska komisija od Hrvatske traži da ukine ograničenje primjene europskog uhidbenog naloga, a u suprotnom je najavila mogućnost uvođenja sankcija protiv Hrvatske. Vlada je u pismu Europskoj komisiji najavila da će se taj zakon naći na njezinom dnevnom redu na današnjoj sjednici, no kako se to nije dogodilo novinare je zanimalo koji su razlozi i kada će zakon biti na Vladi. "Bit će na vrijeme i s voljom. Rješavamo problem na razuman način, ja sam vrlo optimistična. Problem ćemo riješiti i temeljem toga za Hrvatsku neće biti nikakvih negativnih posljedica", rekla je Pusić nakon Vladine sjednice.

ZAGREB - Vlada je danas dala suglasnost za osam ministarstava i četiri druga proračunska korisnika, za preuzimanje obveza na teret državnog proračuna za najam vozila putem operativnog leasinga s ostatkom vrijednosti, u ukupnom iznosu od 96,7 milijuna kuna. Od toga se najviše sredstava odnosi na Ministarstvo unutarnjih poslova, a premijer Zoran Milanović je izglasavanje suglasnosti popratio komentarom "Eto teme za tabloide". Na temelju suglasnosti, MUP će unajmiti 159 vozila, Ministarstvo pravosuđa 69 , Ministarstvo socijalne politike i mladih 16, Državni hidrometeorološki zavod 6 itd. Vlada je na današnjoj rekordno kratkoj sjednici čiji je otvoreni dio trajao samo pola sata i tijekom kojeg je interes novinara pobudio jedino uvodni premijerov komentar o prijeporima oko primjene europskog uhidbenog naloga, u Sabor uputila izmjene Zakona o vanjskim poslovima.

ROVINJ - Predsjedništvo IDS-a podupire ideju HNS-a u slučaju "lex Perković" da se problem vezano za zakon o europskom uhidbenom nalogu što prije riješi, kako očekuje i Europska komisija, rekao je danas u Rovinju predsjednik IDS-a Ivan Jakovićić, napomenuvši kako vladajuća koalicija nije upitna. IDS će poduprijeti ideju da se zatraži da izmjene Zakona o europskom uhidbenom nalogu stupe na snagu danom objave u Narodnim novinama, izjavio je po završetku sjednice Predsjedništva IDS-a predsjednik stranke Jakovčić. Dodao je kako "očekujumo da će ovu inicijativu poduprijeti i Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) kako bi idućih dana došlo do smirivanja stanja". "IDS poziva na razum jer nikakvo zaoštravanje odnosa nije dobro, imajući u vidu da Hrvatska ima stotine problema i zaoštravanje odnosa s EU zasigurno nije dobro i neće pomoći hrvatskim građanima", kazao je. Istaknuo je da se još nije sastao s predsjednicom HNS-a Vesnom Pusić, ali je s njom u stalnoj komunikaciji.

ZAGREB - Nastavlja se štrajk liječnika, medicinskih sestara i tehničara koji je počeo jučer u bolnicama diljem zemlje i kojemu se, po podacima Ministarstva zdravlja, odazvalo 19 posto liječnika i 16 posto medicinskih sestara, a po podacima sindikata liječnika odaziv je bio čak 80 posto. Sanacijski upravitelji bolnica i štrajkaški odbori jučer su iznosili oprečne podatke o odazivu, pri čemu je iz uprava izviještavano da su bolnice uglavnom normalno radile.

Po jutrošnjoj izjavi ministra Rajka Ostojića jučer se na bijeli telefon javilo oko 350 pacijenata, ali nisu izvijestili o bilo kakvim incidentnim situacijama. Iako je potpisivanje novog kolektivnog ugovora uvjet sindikata za prekid štrajka, još nema konkretnih najava obnove socijalnog dijaloga ni od strane resornog ministarstva ni od strane sindikata. Sindikat liječnika traži pisano očitovanje ministra zdravlja Rajka Ostojića o svojim uvjetima te poručuje da se bez toga neće odazvati pozivima na nastavak socijalnog dijaloga.

ZAGREB - Slučaj "lex Perković" zasjenio je i današnju saborsku raspravu o izmjenama Zakona o potrošačkom kreditiranju, koji bi trebao zaštititi građane od samovolje banaka u utvrđivanju kamatnih stopa. "Hrvatska je proteklih godina plaćala 1,5 do 2 postotna boda veću kamatu jer nije bila članica EU. Ne mislite li da je 'lex Perković' nanio dugoročne štete poduzetnicima i građanima, šaljući poruku pravne nesigurnosti? Možemo donositi ovakve zakone koliko hoćemo, kad radimo ovakve bedastoće", rekao je HDZ-ov Ivan Šuker. "Ja sam ministar financija i ne dam se baš lako uvući u takve rasprave. Ako mislite da pitanje pravne stečevine ima utjecaja na život građana i rejting Hrvatske, onda obmanjujete građane", uzvratio mu je ministar financija Slavko Linić.

ZAGREB - Klub HDZ-a upozorio je danas da državnom proračunu, bez sanacije zdravstva, prijeti deficit između 16 i 17 milijardi kuna, te da Vlada još nije ponudila smjernice za izradu proračuna, iako je već sredina rujna. Spomenuti deficit je povijesni maksimum, izjavila je u Hrvatskom saboru bivša ministrica financija, zastupnica Martina Dalić (HDZ), tvrdeći da ni na rashodovnoj strani proračuna nisu ostvarene planirane uštede. To sve prijeti financijskim temeljima stabilnosti zemlje, upozorila je Dalić, pozvavši Vladu da se već danas, kada zasjeda, očituje o tom problemu, te ponudi smjernice. Ministar finanacija Slavko Linić, koji u Sabor predstavlja izmjene zakona o potrošačkom kreditiranju, nije se ni jednom riječju referirao na HDZ-ove navode. Dalić kaže da nisu poznati razlozi zbog kojih nije počeo proračunski proces, čije aktivnosti obično traju u prvoj polovici godine, a završavaju koncem srpnja, objavom smjernica ekonomske i fiskalne politike koju predlaže Ministarstvo financija.

ZAGREB - Ministar zdravlja Rajko Ostojić izjavio je danas kako je unatoč štrajku jučer radio veliki broj liječnika i medicinskih sestara, koji predstavljaju "tihu većinu" koja podržava sindikalne zahtjeve ali i poručuje da sindikati i Vlada trebaju sjesti za stol i postići dogovor. "Činjenica je da postoji veliki broj liječnika i sestara koji rade, a podržavaju sindikalne zahtjeve. To je možda ta 'tiha većina' koja želi bolje uvjete rada, što želim i ja, ali putem pregovora. Definitivno je to poruka i nama, poslodavcima, ali i sindikatima da trebamo što prije sjesti za stol, a to cijelo vrijeme govorim - nastavak socijalnog dijaloga", rekao je Ostojić novinarima uoči sjednice Vlade. Zbog njih, zbog te "tihe većine" humanista - sestara i liječnika, želimo što prije završiti ovu priču koja traje već dva mjeseca, dodao je ministar zdravlja.

ZAGREB - Hrvatska radiotelevizija kao organizator natjecanja za izbor hrvatskog predstavnika za pjesmu Eurovizije, odlučila je kako će "preskočiti sudjelovanje na slijedećem Eurosongu", odnosno da Hrvatska 2014. godine neće imati svoje predstavnike na toj europskoj glazbeno zabavnoj manifestaciji. Ovisno o interesu javnosti i gledatelja, HRT će naknadno donijeti odluku o prijenosu završne večeri Eurosonga, priopćeno je danas iz Odnosa s javnošću HRT-a. "Kao javni rtv servis, HRT osobito vodi računa o tome da se sredstva pristojbe troše na što učinkovitiji način", navodi se u priopćenju te dodaje kako HRT ima u vidu tešku gospodarsku situaciju te vodi računa i o kritikama javnosti o financijskoj opravdanosti nastupa.

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio je danas da će u listopadu Gradskoj skupštini prijedložiti novi sustav naplate odvoza otpada po kologramu, odnosno po tome koliko ga se proizvede umjesto po kvadraturi stana. Bandić je ustvrdio kako nema nikakvog razloga da se to ne prihvati. "To je puno pravednije - da platimo odvoz otpada onoliko koliko ga proizvedemo, a ne po kvadraturi stana", rekao je Bandić novinarima prilikom predstavljanja "Zelene strategije razvoja Grada Zagreba" na petom "Better Building Brunchu" u organizaciji Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju.

ZAGREB - Tridedesetjednogodišnjem Aleksandru T., koji je uhićen zbog ubojstva zaštitara i pljačke poslovnice Volksbanke u zagrebačkoj Dubravi 2010, određen je jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja djela. Danas bi na Županijski sud trebao biti doveden i 48-godišnji Ž.J. koji je također uhićen radi sumnje da mu je pomagao u pljački. Policija je danas izvijestila da je riješila tri godine staro ubojstvo 52-godišnjeg zaštitara Damira Klapšeca i pljačku 186 tisuća kuna iz poslovnice Volksbanke u Dubravi uhitivši Aleksandra T. i njegova pomagača Ž.J. nad kojima je od 16. do 18. rujna provela kriminalističko istraživanje.

SPLIT - Uzrok smrti 28-godišnje Zagrepčanka koja je početkom rujna umrla u splitskoj bolnici, je predoziranje amfetaminom, a za njenu smrt policija je osumnjičila 44-godišnjeg Šibenčanina koji joj je dao drogu, doznaje se danas u splitskoj policiji. Zagrepčanke je u teškom stanju krajem kolovoza pronađena na stubištu zgrade u Spinčićevoj ulici, a šest dana kasnije umrla je u splitskoj bolnici. Za njenu smrt iz nehaja policija je osumnjičila muškarca (44) iz Šibenika koji joj je dao da konzumira drogu.

KARLOVAC - Na području Lasinje pronađen je nasad indijske konoplje, a karlovačka policija krim istragom je utvrdila da je 46 stabljika indijske konoplje posadio 34-godišnji državljanin Srbije. Tridesetčetverogodišnjak je osumnjičen da je u travnju ove godine 46 stabljike indijske konoplje zasadio na livadi pokraj obiteljske kuće u mjestu Lasinjski Sjeničak, a jučer tijekom dana je zatečen u blizini nasada i uhićen. Karlovačka policija također je utvrdila da državljanin Srbije nezakonito boravi u Hrvatskoj. Tijekom dana 34-godišnjak će uz kaznenu prijavu biti predan pritvorskom nadzorniku.

ZAGREB - Putujuća izložba "Anne Frank - povijest za sadašnjost", koja upozorava da se i desetljećima nakon Drugog svjetskog rata treba braniti od ponovne pojave nacističke ideologije pod suvremenom krinkom, otvorena je danas na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Putem dvadesetak panela izložba kroz citate Anne Frank i njezina oca, brojne fotografije i dokumente, prikazuje život djevojčice koja je postala simbol dječje žrtve holokausta, kao jedna od milijun i pol židovske djece ubijene u Drugome svjetskom ratu.

ZAGREB - Zagrebačko gradsko dramsko kazalište Komedija novu sezonu počinje sutra premijerom komedije "Ukroćena goropadnica" Williama Shakespearea u suvremenom prijevodu Andyja Jelčića, a redateljica Nina Kleflin ističe kako je riječ o modernoj verziji poznate komedije inspirirane Shakespeareovom idejom postavljanja "predstave u predstavi". "Radila sam predstavu vodeći se idejom da je Shakespeare u Prologu te komedije opisao situaciju u kojoj glumci glume predstavu za jednog pijanog skitnicu - 'Ukroćena goropadnica' odvija se pred njegovim očima kao kazališni san", kazala je Kleflin u razgovoru za Hinu u povodu premijere.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙