FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Blagoslovljen križ na Marjanu

Autor: pgas
SPLIT, 13. rujna 2013. (Hina) - Na blagoslov kamenog križa na Marjanu danas popodne zajedno su došli sadašnji i bivši splitski gradonačelnik Ivo Baldasar i Željko Kerum, na čiji je poticaj križ i postavljen prije četiri mjeseca.

Križ je postavljen na mjesto na kojem je bio postavljen od 1900. do 1917. godine, kad ga je srušila austrougarska vojska.

U podnožju križa uklesano je da je podignut odlukom splitskoga Gradskog vijeća 2013. godine "u mandatu gradonačelnika Željka Keruma". Križ visok deset metara postavljen je na podnožnim skalama visokim tri metra. Prvobitno je bilo planirano da križ bude viši od 21 metra, što je izazvalo prijepore te je na prijedlog konzervatora njegova visina smanjena.

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar pred oko stotinjak okupljenih građana istaknuo je kako je križ simbol kršćanstva a posebno je pozdravio bivšega gradonačelnika Željka Keruma i njegovu sestru Nevenku Bečić "jer su oni najzaslužniji što ovdje stojimo u povodu posvećenja ovoga našega simbola kršćanstva, mira, okupljanja i jedinstva", istaknuo je Baldasar.

Bivši gradonačelnik Željko Kerum zahvalio je Baldasaru što ga je uvrstio u protokol današnje svečanosti, ističući u govoru kako taj križ nije napravio ni on ni njegova sestra nego su to željeli građani Splita, i to je za njih napravljeno.

Ističući kako je za njega križ sve - povijest, sadašnjost i budućnost, te da se većina građana na dan više puta prekriži, Kerum je rekao da je presretan što je danas taj križ konačno blagoslovljen.

Podjetio je da su u njegovu mandatu postavljena četiri spomenika koji će ostati simboli Splita, a to su: spomenik Franji Tuđmanu i 4. gardijskoj brigadi, Zapadna obala te križ na Marjanu.

Križ na Marjanu blagoslovio je don Ivan Sučić, župnik župe Sv. Križa, a generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Ivan Ćubelić rekao je u propovijedi kako je križ postao znak nade u spasenje cijelog čovječanstva. Istaknuo je kako je bilo lijepo što je gradonačelnik Kerum potaknuo podizanje križa koji je, uz jednoglasnu odluku svih gradskih vijećnika, postavljen Marjanu. Zahvalio je i gradonačelniku Baldasaru jer je potaknuo današnje molitveno slavlje na Marjanu.

(Hina) xpgas yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙