FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Splitu otvoren Svjetski kongres Svjetske udruge kardiotorakalnih kirurga

Autor: pgas
SPLIT, 12. rujna 2013. (Hina) - U Splitu je večeras otvoren 23. svjetski kongres Svjetske udruge kardiotorakalnih kirurga na kojem će za do 15. rujna sudjelovati više od 700 stručnjaka, među kojima oko 130 predavača.

Ovo je prvi put da se u Hrvatskoj organizira Svjetski kongres kardiotorakalnih stručnjaka, a domaćin kongresa je Klinika za kardijalnu kirurgiju Kliničkoga bolničkog centra iz Zagreba. Predstojnik te klinike prof. dr. Bojan Biočina na svečanom otvorenju i službeno je preuzeo dužnost predsjednika Svjetskog kongresa Svjetske udruge kardiotorakalnih kirurga i tu će dužnost, koju, kako je rečeno, po tradiciji preuzima domaćin, obavljati sljedećih godinu dana do kongresa koji će se 2014. održati u Ženevi.

Pozdravljajući goste na svečanom otvorenju, prof. dr. Biočina je istaknuo kako je za Split, Dalmaciju i Hrvatsku velika čast što se kongres kardiotorakalnih kirurga održava u Splitu.

„ Održavanje ovog svjetskog kongresa veliko je priznanje hrvatskoj kardiokirurgiji koja nije velika, ali je značajna pogotovo onima koji trebaju njezine usluge“, izjavio je za Hinu prof. dr. Biočina. Dodao je kako održavanje kongresa u Splitu predstavlja i priznanje hrvatskoj medicini općenito. Najavio je kako će sudionici razmatrati različite aspekte kardiokirurgije te razmjenjivati informacije o kardiokirurškim iskustvima iz svih krajeva svijeta.

Po riječima prof. Biočine, održat će se i mnoga predavanja o srčanom zatajenju, koji je najčešći uzrok hospitalizacije u današnje doba, a izlagat će i, kako je rekao, tvorci prvih umjetnih srca.

Kongres se održava u kongresnoj dvorani hotela "Le Meridien Lav", a na svečanom otvorenju, među ostalima, večeras su bili i splitski gradonačelnik Ivo Baldasar te splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja.

(Hina) xpgas yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙