FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Suu Kyi rekla da ju je nadahnuo put Poljske u demokraciju

Autor: akoz
VARŠAVA, 12. rujna 2013. (Hina/Reuters) - Čelnica mianmarske oporbe Aung San Suu Kyi u četvrtak je rekla poljskom borcu za demokraciju Lechu Walesi da ju je nadahnulo kako je Poljska mirno okončala autoritarnu vlast i izrazila nadu da će njena domovina slijediti isti put u slobodu.

Suu Kyi, koja je niz godina provela u kućnom pritvoru zbog protivljenja vojnim vladarima Mianmara, sastala se s kolegom dobitnikom Nobelove nagrade za mir Walesom koji je osamdesetih godina prošlog stoljeća vodio prosvjede koji su doveli do pada komunističke vlasti u Poljskoj.

"Mi u Burmi (Mianmaru) tek smo na početku ovoga puta kojim ste vi krenuli prije mnogo, mnogo godina, nekoliko desetljeća ranije, ali vjerujemo, kao i vi tada, da moramo uspjeti", rekla je novinarima u poljskoj prijestolnici.

"Za mene je vrlo ohrabrujuće biti među ljudima koji točno razumiju vrstu borbe koju još moramo proći prije no što ćemo moći reći da smo demokratsko društvo", rekla je.

Walesa, bivši radnik u brodogradilištu koji je postao i demokratski izabrani predsjednik Poljske, rekao je da je optimističan glede izgleda Mianmara da ostvari slobodu.

"Izgubili smo više bitaka prije no što smo uspjeli. Oni su u sličnoj situaciji. Izgubit će neke bitke ali će sveukupno vjerojatno dobiti rat", rekao je.

Suu Kyi je na turneji po zemljama središnje Europe tijekom koje će uz Poljsku posjetiti i Mađarsku i Češku.

(Hina) xakoz ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙