FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sirijski useljenik vapio u pomoć, završio u grčkom zatvoru

Autor: rtom
ATENA, 12. rujna 2013. (Hina/AFP) - Nasukan na grčkom otoku zajedno s obitelji, ilegalni useljenik iz Sirije krenuo je potražiti pomoć, no uhitila ga je policija i pustila iz zatvora nakon nekoliko tjedana, nakon čega je pronašao obitelj izgorjelu u požaru, objavila je grčka udruga za ljudska prava i optužila vlasti za zločin.

"Jesam li obitelj izvukao iz plamena sirijskog rata da bi umrla spaljena u Grčkoj", pita Wasim Abounahi kojega zastupa udruga za ljudska prava Diktyo.

Abounahi se 21. srpnja nasukao sa suprugom i dvoje djece na otoku Samosu bježeći iz Sirije preko Turske u lošem plovilu. Nakon uzaludnih poziva u pomoć, krenuo je pješice potražiti pomoć.

Uhićen je kao ilegalni useljenik, a policija je odbila krenuti u potragu za njegovom obitelji koja je izgorjela u požaru što je izbio u tom gorskom području.

Kada je 6. rujna bio pušten na slobodu, pronašao je poguljenjene ostatke supruge, trogodišnjeg sina i devetmjesečne kćeri.

Policija, koja je Sirijca isprva optužila za podmetanje požara, objavila je "taj je čovjek slobodan, a postupak njegova izgona iz zemlje je obustavljen".

Wasim Abounahi obratio se u Grčkoj pučkom pravobranitelju.

(Hina) xrt yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙