FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - kultura - za četvrtak, 12. rujna

Autor: agrb
ZAGREB, 11. rujna 2013. (Hina) - Najava događaja u kulturi za četvrtak, 12. rujna:

ZAGREB - Izložba "Anne Frank – povijest za sadašnjost", koja se otvara 19. rujna na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, a potom i u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti, bit će najavljena na konferenciji za novinare Udruge Hermes. Održava se u sklopu projekta "Povijest za svijest" kojemu je cilj potaknuti raspravu o kršenju ljudskih prava, počevši od nacističke Njemačke do ratne Ruande i posljednjih ratova na ovim prostorima. Izložba je putujuća, a njezina hrvatska verzija prikazuje razdoblje Drugog svjetskog rata iz ovdašnje perspektive, a povlači i paralelu između dječjih žrtava holokausta i u ratu poginule djece u bivšoj Jugoslaviji (11 sati, Filozofski fakultet, konferencijska dvorana, 2. kat Knjižnice).

ZAGREB - Otvorenje izložbe "Slavenski glavni gradovi u 2D: povijest slavenskih prijestolnica kroz arhivsko gradivo", koja prikazuje razvoj slavenskih prijestolnica kroz raznovrsne primjerke arhivskog gradiva i pruža uvid u njihovu povijest, koristeći se materijalima gradskih i nacionalnih arhiva. Izložba se postavlja u Zagrebu u organizaciji Državnog arhiva u suradnji s Gradom Zagrebom, nakon što je bila svečano otvorena u sjedištu UNESCO-a u Parizu, 6. svibnja. Na svečanosti otvorenja bit će direktorica Međunarodne ustanove Forum slavenskih kultura Andreja Rihter, ravnatelj Državnog arhiva u Zagrebu Darko Rubčić i zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Vesna Kusin. Posebno za tu prigodu, tijekom otvaranja izložbe u auli će biti izložena i Zlatna bula hrvatsko-ugarskog kralja Bele IV (12 sati, aula gradske uprave Grada Zagreba, Trg Stjepana Radića 1).

ZAGREB - Naklada Ljevak organizira predstavljanje knjige "Ivan Golub - Običan čovjek", autobiografije svećenika, teologa, znanstvenika, književnika i povjesničara kulture. Osim što je faktografski portret 83-godišnjeg pisca, to je i prikaz sredine u kojoj je živio i radio, a posebnu vrijednost knjizi daje kazalo imena, mjesta i važnih institucija te brojni likovni prilozi kao svjedočanstvo jednoga vremena. Najavljen je i dolazak ministrice kulture Andrea Zlatar, predsjednika HAZU-a Zvonka Kusića, mons. Vlade Košića, akademika Krešimira Nemeca i Tonka Maroevića te autora (18 sati, Društvo hrvatskih književnika, Trg bana Josipa Jelačića 7/1)

ZAGREB - Manu Chao, svjetski popularni francuski glazbenik španjolskog podrijetla, nastupit će u dvorištu Zagrebačkog velesajma, u sklopu turneje "La Ventura". To će mu nakon Šalate i Doma sportova biti treće gostovanje u Zagrebu, a četvrti dolazak u Hrvatsku (2008. je nastupio u pulskoj Areni). Vrata se za posjetitelje otvaraju u 19 sati, najprije će nastupiti grupe "Achromatic Attic" i "Spremište", a Manu Chao počinje svirati u 21,30 sati.

VINKOVCI - Otvorenje izložbe "Vinkovci, najstariji grad u Europi", autora profesora zagrebačkog Filozofskog fakulteta i stručnjaka vučedolske kulture Aleksandra Durmana, koja svjedoči o 8200 godina neprekidne naseljnosti na području toga grada. Izložba je tijekom mjeseca srpnja bila postavljena u palači Kulmer na zagrebačkom Gornjem gradu, a sada će je prigodu imati pogledati i Vinkovčani (18 sati, Gradski muzej Vinkovci, Trg bana Josipa Šokčevića 16).

telefon: 01/4808 600; 01/4808 615

telefaks: 01/4808 822

e-mail: kultura@hina.hr

(Hina) xagrb ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙