FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zeleni i radikalna ljevica: nagrada Saharov E. Snowdenu

Autor: mtro
STRASBOURG, 11. rujna 2013. (Hina/AFP) - Radikalna ljevica i Zeleni u Europskom parlamentu predložili su u srijedu da se odbjeglom američkom zviždaču Edwardu Snowdenu dodijeli nagrada Saharov kojom se od 1988. odaje priznanje pojedincima i organizacijama zaslužnima za promicanje ljudskih prava i temeljnih sloboda.

"Skupina Zeleni /ALE predlažu da nagrada Saharov za 2013., pripadne 'zviždaču' Edwardu Snowdenu za njegovu ulogu u rasvjetljavanju masovnog nadzora koji obavljaju američke i europske tajne službe", priopćeno je.

Edward Snowden, bivši suradnik Agencije za nacionalnu sigurnost SAD-a, objavio je dokumente koji pokazuje da ta agencija prati elektroničku poštu i telefonske razgovore i Amerikanaca i stranaca.

"Edward Snowden riskirao je svoju slobodu kako bi nam pomogao zaštititi našu i zaslužuje nagradu jer je obznanio sustavna kršenja civilnih sloboda", naveli su supredsjednici skupine Daniel Cohn-Bendit i Rebecca Harms.

"Umjesto da mu ponude azil u EU, europske vlade kukavički su ga napustile", kazali su o Snowdenu koji je u SAD-u optužen za špijuniranje.

Skupina Jedinstvena ljevica koja okuplja komuniste i stranke radikalne ljevice, također je predložila Snowdena.

"Edward Snowden riskirao je život da bi potvrdio ono što smo dugo sumnjali o masovnom nadzoru elektroničkih komunikacija", navela je ta skupina.

Svaka politička skupina Europskog parlamenta ima pravo predložiti svog kandidata za nagradu Saharov. Konačnu odluku će u listopadu donijeti Konferencija predsjednika.

(Hina) xtm yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙