FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 10. rujna 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati

VUKOVAR - Stožer za obranu hrvatskog Vukovara danas je, devetog dana prosvjeda protiv postavljanja dvojezičnih ćiriličnih ploča na javne ustanove, crnom tkaninom prekrio poprsje prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i vukovarskog heroja Blage Zadre. Predsjednik Stožera Tomislav Josić, izjavio je kako je spomenik pokojnog predsjednika Tuđmana na vukovarskom Trgu Republike Hrvatske, prekriven da "ne bi gledao sramotu koja se događa u Vukovaru". "I dalje ćemo biti dosljednji do ispunjenja naših zahtjeva i proglašenja Vukovara mjestom posebnog pijateta", rekao je Josić. Ocijenio je kako je sve ono što se posljednjih dana događa u Vukovaru, zamagljivanje očiju hrvatskoj javnosti i skretanje pozornosti s pravih gospodarskih problema. Josić je istaknuo kako su u Stožeru upoznati s inicijativom predsjednika Ive Josipovića da se dijalogom postigne konsenzus o odnosu prema manjinskim zajednicama, kazavši kako su "spremni na razgovore, ali nisu spremni na kompromise". "Mi ćemo naše argumente staviti na stol, a oni neka stave svoje", rekao je Josić. Dodao je kako se žrtve ne mogu izjednačavati i ne može se dijeliti krivnja, jer, naglasio je, Hrvati su se branili i nikoga nisu napadali. Crnom tkaninom prekriveno je i poprsje poginulog vukovarskog heroja Blage Zadre u Borovu naselju.

ZAGREB - Predsjednik zagrebačke Gradske organizacije SDP-a Davor Bernardić predao je stranci izjavu da se namjerava kandidirati za novi mandat na toj dužnosti pod sloganom "Samo Zagreb - ne mijenjam put". Ustvrdio je kako je u potpunosti posvećen tom cilju, a da bi dobili povjerenje građana stranka se, istaknuo je, mora mijenjati i približiti "običnom malom čovjeku, radnicima, ljudima, obespravljenima i umirovljenicima". "Ovo mora postati stranka i ovo jest stranka svih njezinih članova i članica, a ne samo elite", izjavio je Bernardić novinarima u sjedištu zagrebačkog SDP-a. Naglasio je da o svim najvažnijim pitanjima moraju odlučivati svi članovi. Neposredni izbori za predsjednika Gradske organizacije SDP-a Zagreb održat će se prvi krug - 20. listopada, a mogući drugi krug predviđen je za 27. listopada.

ZAGREB - Zbog bolesti jednog od suoptuženika danas je odgođena sjednica na kojoj je zagrebački Županijski sud trebao razmatrati osnovanost još jedne optužnice protiv bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera, kojega se u ovom slučaju tereti da je zajedno s bivšim vlasnikom Dioki grupe Robertom Ježićem 2008. poticao tadašnjeg predsjednika uprave HEP-a Ivana Mravka da Ježićevim tvrtkama isplati pozajmicu od 15 milijuna kuna i prodaje struju ispod tržišne cijene. Sjednica je odgođena za 19. rujna, nakon što je Ježićev branitelj optužnom vijeću priložio liječničku dokumentaciju, najvjerojatnije iz Švicarske, rekao je novinarima nakon izlaska iz suda Sanaderov branitelj Čedo Prodanović. Gotovo ista optužnica već se nalazila na sudu prošle godine, ali ju je tužiteljstvo samo povuklo i nakon godinu dana, u svibnju, vratilo dopunjenu novim vještačenjima. Sanadera se tom optužnicom tereti da je s Ježićem 2008. poticao tadašnjeg predsjednika uprave HEP-a Ivana Mravka da Ježićevim smanji cijenu struje i isplati milijunsku pozajmicu. Kako je pozajmica od 15 milijuna kuna, koju je Mravak navodno odobrio bez znanja uprave u konačnici ipak vraćena, HEP je u toj aferi oštećen za 3,8 milijuna kuna.

ZAGREB - Za čelna mjesta podružnica Zagrebačkog holdinga vlada veliki interes, o čemu svjedoči dosad pristiglih čak 280 prijava na javni natječaj, a u Holdingu vjeruju da će danas do ponoći, kada istječe rok za izbor direktora, stići oko 300 prijava. Zagrebački holding je 21. kolovoza raspisao javni natječaj za izbor direktora 18 podružnica i 3 trgovačka društva. Nove direktore trebali bi dobiti "Čistoća", "Zagrebački digitalni grad", "Gradska groblja", "Tržnice Zagreb", "Vodoopskrba i odvodnja", "Zagrebačke ceste", "Zbrinjavanje gradskog otpada i sanacija", "Zrinjevac" i "Gradska plinara Zagreb". Također, nove čelnike čekaju ZET i Zagrebparking, te podružnice "Antun Gustav Matoš", "Upravljanje sportskim objektima", "Vladimir Nazor", "Zagrebački velesajam", "Autobusni kolodvor Zagreb", "Gradsko stambeno komunalno gospodarstvo", "Robni terminali Zagreb", "Stanogradnja" te Gradska plinara Zagreb-Opskrba d.o.o i Zagreb plakat d.o.o.

ZAGREB - Vrlo skoro znat će se ime osobe koja će u iduće četiri godine voditi Digitalno informacijsko-dokumentacijski ured (DIDU), bivšu Hrvatsku informacijsko-dokumentacijsku referalnu agenciju (HIDRA), budući da je raspisan javni natječaj za ravnatelja Ureda. Ravnatelja DIDU-a imenuje Vlada na premijerov prijedlog, a temeljem provedenog javnog natječaja. Završen studij društvenih, humanističkih, prirodnih ili tehničkih znanosti, najmanje četiri godine radnog iskustva na odgovarajućim poslovima, položen državni stručni ispit, aktivno znanje engleskog jezika, poznavanje rada na računalu te istaknuti rezultati u području značajnom za rad državnog tijela, uvjeti su koje kandidati trebaju imati. Obvezni je probni rad od tri mjeseca.

ČAKOVEC - Međimurska policija podnijela je pet kaznenih prijava protiv ravnatelja Graditeljske škole u Čakovcu, zbog zlouporabe položaja i ovlasti, kojeg se tereti za pronevjeru nekoliko stotina tisuća kuna. Policijska uprava međimurska provela je istragu na zahtjev Općinskog državnog odvjetnika u Čakovcu, nakon nalaza državne revizije u Graditeljskoj školi u Čakovcu. Utvrđeno je da je 62-godišnjak iz Čakovca u razdoblju od 1. prosinca 2009. godine do 31. prosinca 2012. godine počinio pet kaznenih djela zloporabe položaja i ovlasti. Protiv osumnjičenoga je Općinskom državnom odvjetništvu u Čakovcu podnesena kaznena prijava, potvrdio je danas Hini glasnogovornik Policijske uprave međimurske Zdravko Kolarić. Neslužbeno se doznaje kako je riječ o ravnatelju čakovečke Graditeljske škole škole Zoranu Pazmanu. kojeg se tereti za pronevjeru nekoliko stotina tisuća kuna.

ZAGREB - U sklopu 46. međunarodnog festivala kazališta lutaka PIF, koji se večeras svečano otvara u Zagrebu, prvu će inozemnu premijeru na sceni Kulturnog centra Travno u srijedu imati predstava "Grubzon", najpopularnija ovogodišnja produkcija Kazališta lutaka Ljubljana. Nastala prema slikovnici britanske spisateljice za djecu Julie Donaldson, predstava je namijenjena djeci već od tri godine starosti. U Ljubljani je premijerno odigrana u travnju, a ovo joj je prvo gostovanje u inozemstvu. "Iako unaprijed svjesni opasnosti pristajanja na 'instant dopadljivost', u ovo smo se krizno vrijeme odlučili za tekst za koji smo već unaprijed mogli znati da će privući pozornost, budući da djeca već vrlo dobro poznaju knjigu", kazao je u povodu gostovanja u razgovoru za Hinu ravnatelj Lutkovnog gledališča Ljubljana Uroš Korenčan.

DUBROVNIK - Dubrovačke zidine u prvih osam ovogodišnjih mjeseci posjetilo je 610 tisuća posjetitelja ili 66 tisuća više nego u istom razdoblju lani. Kako je danas kazao tajnik Društva prijatelja dubrovačke starine, koje skrbi o dubrovačkim zidinama, Niko Kapetanić, ako se taj trend nastavi do konca godine zidine bi obišlo oko 850 tisuća ili 12 posto više nego 2012. godine. Lani je na zidinama bilo 776 tisuća posjetitelja. Veliki porast posjećenosti bilježe i stonske zidine gdje je u prvih osam mjeseci bilo 30 tisuća posjetitelja koliko ih je bilo u cijeloj 2012. godini.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙