FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Norveškoj desnica pobjeđuje na parlamentarnim izborima

Autor: vrad
OSLO, 9. rujna 2013. (Hina/AFP) - Pobjednik parlamentarnih izbora u Norveškoj u ponedjeljak po prvim procjenama je desnica, a izborni rezultati mogli bi dovesti do koalicije konzervativaca i protuuseljeničke populističke stranke.

Četiri stranke desnice i desnog centra dobivaju većinu od 93 od 169 mjesta u parlamentu, po prvim procjenama Norveškog zavoda za statistiku nakon prebrojavanja 22,2 posto glasova.

To bi značilo da će se, ako se ta procjena potvrdi, dogoditi smjena vlasti u zemlji koja gospodarski iznimno dobro stoji u usporedbi s europskim susjedima.

Koalicija lijevog centra laburističkog premijera Jensa Stoltenberga, na vlasti od 2005., osvaja tek 75 mandata, po toj procjeni, a jedno preostalo mjesto pripada stranci ekstremne ljevice.

Četiri stranke desnice, potvrdi li se njihova izborna pobjeda, moraju se sljedećih tjedana dogovoriti o platformi vlade.

Taj "građanski blok" veoma je raznorodan, okuplja konzervativce Erne Solberg koja bi mogla biti nova predsjednica vlade, populističku desnicu (Stranka napretka, FrP) i dvije stranke desnog centra, kršćanske demokrate i liberale, čija se stajališta razlikuju u svezi s brojnim pitanjima kao što su useljavanje i klima.

Neobično je da ovi izbori, čini se, otvaraju vrata vlasti Stranci napretka (FrP) koja je od svog osnutka prije 40 godina u oporbi.

Kako pišu norveški mediji, Stoltenberg ne bi trebao odmah ponuditi svoju ostavku jer očekuje da se njegovi politički suparnici na desnici neće uspjeti dogovoriti.

(Hina) xvrad yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙