FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Banka Monte Paschi planira povećati kapital za 2,5 milijardi eura

Autor: mpuk
RIM/MILANO, 9. rujna 2013. (Hina/Reuters) - Talijanska banka Monte dei Paschi di Siena planira dokapitalizaciju u visini 2,5 milijardi eura, u odnosu na prvotno planiranu milijardu eura, čime se povećavaju izgledi za nacionalizaciju banke u slučaju da ne uspiju prikupiti potrebni novac.

Najstarija banka u svijetu i treća po veličini u Italiji objavila je u ponedjeljak kako očekuje da će 24. rujna usvojiti novi, stroži plan restrukturiranja kako bi Europska komisija odobrila 4,1 milijardu eura državne pomoći koju je banka primila ove godine.

Izmijenjeni plan uključivat će i povećanje kapitala za 2,5 milijardi eura, što je najnovija mjera u bolnom procesu oporavka tog 540 godina starog zajmodavca iz Toskane. Realizacija plana trebala bi početi iduće godine.

Visina planirane dokapitalizacije, inače podudarna s trenutnom tržišnom kapitalizacijom banke, naglašava probleme s kojim se susreće Monte Paschi.

Ne uspiju li prikupiti planirani iznos, država bi mogla preuzeti izravnu kontrolu nad bankom.

Europska komisija podvrgnula je banku snažnom pritisku da poveća planirani iznos dokapitalizacije, za koji se ranije očekivalo da će iznositi milijardu eura.

Povjerenik EU-a za tržišno natjecanje Joaquin Almunia poručio je u subotu na rubu konferencije u Cernobbiju, gdje se u subotu sastao s talijanskim ministrom gospodarstva Fabriziom Saccomannijem, da će država biti prisiljena pretvoriti državnu pomoć u vlasnički udio ako banka ne uspije prikupiti planirani iznos.

Uz dokapitalizaciju, plan obuhvaća i dodatno rezanje troškova i postupno smanjenje ogromnog portfelja državnih obveznica, čija je vrijednost na kraju lipnja iznosila 29 milijardi eura.

U talijanskom ministarstvu financija poručili su da bi postupak odobravanja državne pomoći u Bruxellesu mogao biti završen u roku od dva mjeseca. Cilj je dokapitalizacije povrat prije roka dospijeća značajnog iznosa specijalnih obveznica koje je ministarstvo financija kupilo u sklopu važećeg plana pomoći banci.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙