FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: dber
ZAGREB, 8. rujna 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati:

MARIJA BISTRICA - Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je svetu misu na 282. Zavjetnom hodočašću vjernika grada Zagreba i mladih Zagrebačke nadbiskupije u Mariji Bistrici, a u propovijedi je istaknuo kako je sve više kršćana koji svoju vjeru svjedoče zauzimanjem za njezine vrijednosti, kao što to čine i hrvatski branitelji koji su bili i ostali osjetljivi za istinske vrijednosti i dobro hrvatske Domovini. Zagrebački nadbiskup posebno je istaknuo građansku inicijativu "U ime obitelji", koju, kako je kazao, i "Crkva podupire, jer osjeća dužnost promicati istinu o čovjeku i zalagati se za dobro hrvatskoga društva, bez obzira na snagu rušilačke ideologije koja se želi nametnuti i na njezino podrijetlo". Kardinal Bozanić istaknuo je također da "kao vjernik i biskup ne može prešutjeti pokušaj da se obescijeni simbole slobode i da se hrvatska vukovarska rana otvara na križu bešćutnosti političara". "Postavlja se pitanje komu to sada u Hrvatskoj treba i za čije se to dobro čini? Nije li sada hitnije suočiti se s rješavanjem teških gospodarskih prilika hrvatskih građana? Ili je pak razlog da se skrene pozornost od nedosljednosti i neodgovornosti u koju se gura Hrvatsku u odnosu na Europsku uniju? ", upitao je zagrebački nadbiskup. Pozvao je okupljene vjernike u Mariji Bistrici da svi koji to mogu, pođu na slavlje beatifikacije velečasnog Miroslava Bulešića, 28. rujna u Puli.

SOLIN - Nadbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić, služeći misu u Solinu na današnji blagdan Male Gospe, u propovijedi je pozvao da se u Hrvatskoj naprave i popisi suradnika Udbe te žrtava svih totalitarnih režima. "Vjerujemo da će nova pokoljenja, oslobođena od ideološkog ujeda i otrova zmija. s pogledom na svoga učitelja - na križ Kristov, na našem putu slobode, kao ljubitelji istine, a ne osvetnici, bez poteškoća poštivati propise i popise - popis branitelja i popis suradnika Udbe, popis žrtava svih totalitarnih režima, pa konačno i onog nakon Drugog svjetskog rata, kao i popis birača i točan broj stanovnika u svim hrvatskim gradovima", rekao je nadbiskup Barišić. Spomenuo je i Vukovar i aktualna događanja s dvojezičnim natpisima rekavši da nam je potreban "razborit mir koji će poštivati rane i pijetet žrtava". Ocijenio je kako, nažalost, Hrvatska i dalje ostaje zemlja obećanja, iako je imala sve uvjete da postanemo obećana zemlja. Ponovio je poziv odgovornima u društvu da ne nameću ideologijski odgoj djeci u školama te da se poštuju stajališta roditelja.

SPLIT - Splitsko-dalmatinska policija zaplijenila je na graničnom prijelazu Vrgorac 84 kilograma marihuane, koju je u kombi vozilu pogrebnog poduzeća iz Nikšića, u Hrvatsku pokušao unijeti 26-godišnji crnogorski državljanin. Droga je zapljenjana jučer u suradnji splitske i granične policije Vrgorac, a riječ je o najvećoj ovogodišnjoj zapljeni marihuane na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske, rečeno je na konferenciji za novinare. Policiji je ponovno u detektiranju droge pomogao službeni pas Pik, koji je "travu" nanjušio u pogrebnom kombi vozilu mercedes, nikšićkih registracija, nakon čega je policija pretražila vozilo. Ispod mrtvačkog sanduka pronađen je 81 paket s marihuanom, ukupne mase nešto veće od 83 kilograma, vrijedne četiri milijuna kuna. Neslužbeno se doznaje da je 26-godišnji Crnogorac imao putni nalog, s kojim je putovao za Sloveniju po pokojnika. Policija je potvrdila kako je uhićeni muškarac drogu prokrijumčario iz Crne Gore preko BiH u Hrvatsku, te da je imao namjeru prodati je na području Hrvatske i Europske unije. Uhićeni Crnogorac predan je pritvorskom nadzorniku. Istraga se nastavlja, najavio je voditelj Službe kriminaliteta droga PU splitsko-dalmatinske, Dušan Jenjić.

VINKOVCI - Svečanim mimohodom 67 dječjih folklornih skupina iz 14 hrvatskih županija i grada Zagreba, s ukupno 2.765 najmlađih njegovatelja hrvatske folklorne tradicije, danas je održan i najsvečaniji dio Dječjih vinkovačkih jeseni. U svečanom defileu ulicama Vinkovaca djeca su prikazala nošnje i dio tradicijskog nasljeđa mjesta iz kojih dolaze, od dječjih igara s pjevanjem, brojalica, biralica do dječjih plesova pa i onih kakve plešu odrasli. Tradicionalna dvodnevna manifestacija, Dječje vinkovačke jeseni, utemeljene su 1970. u sklopu Vinkovačkih jeseni. "Dječje vinkovačke jeseni najmasovnija su manifestacija tog tipa na ovim prostorima, kroz koju je od njena utemeljenja prošlo na desetke tisuća djece, čime je značajno pridonijela omasovljenju i podizanju kvalitete rada u dječjim folklornim skupinama diljem Hrvatske", izjavio je Hini voditelj Dječjih vinkovačkih jeseni Dario Grčić. Na tu manifestaciju dolaze dječje folklorne skupine koje su pobjednice na svojim županijskim dječjim smotrama.

KARLOVAC - U Karlovcu se od 11. do 14. rujna održava 18. Filmska revija mladeži i 6. Four river film festival, manifestacije koje zajedno rade na stručnoj procjeni domaće i međunarodne godišnje filmske produkcije srednjoškolske mladeži. Filmskoj reviji i festivalu prethodi "Europski seminar o filmskom stvaralaštvu mladih" s 30-tak sudionika iz 12 zemalja. Četverodnevni seminar počinje sutra, a danas su već stigli predstavnici 18 europskih filmskih festivala, koji su posvećeni filmskom stvaralaštvu mladih. To su filmaši iz dvanaest europskih zemalja, Italije, Rusije, Norveške, Srbije i drugih, a pedagozi seminara su iz Belgije, Danske, Grčke i Hrvatske. Europski seminar o filmskom stvaralaštvu mladih financiran po programu Mladi na djelu Europske unije. Nakon ceremonijala otvorenja Revije i Festivala, koje će voditi Danijela Trbović 11. rujna u 20,30 sati u karlovačkoj staroj gradskoj jezgri, uslijedit će prva projekcija iz natjecateljskog djela programa i domaće 18. Revije i 6. inozemnog Festivala. Posljednjeg dana festivala bit će dodijeljeno ukupno jedanaest nagrada filmovima iz službene konkurencije, njih 78 s pet kontinenata.

(Hina) xbdj ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙