FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 6. rujna 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati

ZAGREB - Hrvatski ministar pravosuđa Orsat Miljenić ustvrdio je u posljednjem pismu potpredsjednici Europske komisije Viviane Reding kako je iznenađen najavama da će predložiti aktiviranje "zaštitnih mjera" iz hrvatskog pristupnog ugovora Uniji zbog zakona kojim se primjena Europskog uhidbenog naloga ograničava na zločine počinjene poslije kolovoza 2002. Miljenić smatra da bi se tzv. zaštitne mjere iz 39. članka Ugovora o pristupanju mogle primijeniti samo ako dođe do "ozbiljnih nedostaka u prenošenju ili stanju provedbe acquisa". "U konkretnom slučaju, Republika Hrvatska, ne samo da izvršava Europski uhidbeni nalog, već je preuzela obvezu uskladiti Zakon o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije. Štoviše, uputili smo Vam i jasno definiran vremenski redoslijed u kojem će se zakonske izmjene izraditi, donijeti u Saboru i stupiti na snagu. Dakle, u svrhu usklađenja s acquisom, poduzeli smo sve radnje koje smo smatrali potrebnim ali i koje ste Vi od nas tražili", ističe Miljenić.

ZAGREB - Mijenja se cijena police dopunskog osiguranja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) te će, najvjerojatnije od 1. listopada ove godine, iznositi 70 kuna mjesečno za sve građane, bez obzira na imovinsko stanje i dob osiguranika, obavijestio je danas ravnatelj HZZO-a Siniša Varga. U Zavodu ističu da se zbog novih polica osiguranici ne trebaju javljati na njihove šaltere. Za svih oko dva milijuna korisnika promjena će biti informatički provedena te će biti obaviješteni preko medija od kada i na koji način će vrijediti nova polica. Očekuje se i da će ovoga mjeseca biti završene sve tehničke pripreme tako da bi nova cijena police dopunskog bila u primjeni od 1. listopada.

VUKOVAR - Prosvjedni skup u vukovarskoj gradskoj četvrti Borovo naselje, na kojem se okupilo više stotina vukovarskih prosvjednika okončan je oko 13 sati u krugu pogona Borovo commerce, u kojem se tijekom Domovinskog rata nalazio izdvojeni dio vukovarske Ratne bolnice, i gdje se u trenutku okupacije nalazilo 800 ranjenika, među njima i 200 teških ranjenika. Šef Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić iz Borovo commerca je poručio kako u Vukovaru ima daleko važnijih pitanja za rješavati od dvojezičnih ćiriličnih ploča, među ostalim, da se prethodno treba riješiti pitanje nestalih hrvatskih branitelja i civila tijekom jugosrpske agresije. Dodao je da tijekom vikenda neće biti organizirane prosvjedne hodnje. Pozvao je prosvjednika na strpljenje, mir i dostojanstvo, te naglasio kako Stožer od svojih zahtjeva neće odustati.

ZAGREB - U velikom štrajku bolničkih liječnika i sestara, najavljenom za 12 dana, sudjelovat će od 60 do 70 posto medicinskih sestara i tehničara svih zdravstvenih ustanova koje se financiraju sredstvima HZZO-a, osim hitne medicine i primarne zdravstvene zaštite, rečeno je danas nakon sastanka Glavnog vijeća Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara - medicinskih tehničara. Štrajk počinje u srijedu, 18. rujna, u 7 sati i trajat će do ispunjenja zahtjeva, potvrdilo je Glavno vijeće sindikata odluku sindikalnog predsjedništva. Za vrijeme štrajka bit će smanjen broj usluga i radit će se kao nedjeljom. Članovi sestrinskog sindikata upozoravaju da je riječ o tisućama neplaćenih prekovremenih sati u sestrinstvu, da se njihova profesija godinama sustavno zanemaruje, ne vrednuju im se svi poslovi koje obavljaju, a u sustavu vlada kroničan nedostatak sestara i tehničara. "Jedna sestra radi za pet sestara", rekla je predsjednica Glavnog vijeća sindikata Ankica Prašnjak.

RIJEKA - Drugi ciklus izobrazbe na području pripremanja i pisanja projektnih prijedloga za fondove EU počet će u listopadu u sklopu projekta koji provodi riječka udruga Smart koji se financira novcem europskih fondova, najavaljeno je na današnjoj konferenciji za novinare. Projekt je pokrenut prije godinu dana i traje 18 mjeseci, a osim EU u njegovu financiranju sudjeluje i Vladin ured za udruge, rekla je predsjednica udruge Smart Zvjezdana Schulz Vugrin. Cilj projekta je razvijanje znanja i vještina među visokoobrazovanim nezaposlenim osobama a Smart ga provodi u partnerstvu s udrugom MI iz Splita i Volonterskim centrom iz Osijeka. Prva skupina polaznika završila je edukaciju, nakon koje su praksu mogli stjecati u neprofitnim organizacijama.

SOTIN - Pjevanjem hrvatske himne "Lijepa naša domovino", ispred križa u središtu Sotina završio je današnji prosvjedni skup, koji je u tome vukovarskog prigradskom naselju održan zbog uvođenja dvojezičnosti i ćiriličnih ploča u Vukovaru, u organizaciji Stožera za obranu hrvatskog Vukovara. "Ne želimo ćirilicu niti u Vukovaru, niti u Sotinu. Na svakoj od zapaljenih sotinskih kuća u Domovinskom ratu agresor je ćirilicom ispisao 'Ovo je Srbija'. I sada da nam netko to pismo ponovno pokušava nametnuti - neće ići", poručio je koordinator Stožera za Sotin Zdenko Cikoja. Potom su pročitana imena svih žrtava jugosrpske agresije na Sotin 1991. godine. U agresiji bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba na to mjesto nestalo je, ubijeno ili poginulo 64 mještana Sotina od kojih se 33 još nalaze na popisu zatočenih i nestalih osoba iz Domovinskog rata.

OSIJEK - Sud časti HDSSB-a isključio je iz stranke Josipa Crnjca, zbog, kako navode, objavljivanja na svojem facebook profilu fotografija neprimjerenog sadržaja, obučenog u vojne odore "totalitarnih režima", te se u potpunosti ograđuje od tih fotografija, izvijestili su danas iz HDSSB-a. Josip Crnjac na svom je facebook profilu postavio svoju fotografiju u ustaškoj uniformi, a nakon što je Građanska akcija o tome obavijestila javnost, Crnjac je za Novi list izjavio kako je fotografija dio albuma gdje su njegove snimke u odorama vojski iz 2. Svjetskog rata koje skuplja, i to od ustaških, partizanskih, četničkih, njemačkih, ruskih i drugih. Dodao je kako ima negdje na facebooku i fotografiju sa četničkom kokardom. Odluku o isključivanju Crnjca iz stranke Sud časti HDSSB-a je danas donio jednoglasno, osudivši ponašanje isključenog Crnjca neprihvatljivim za HDSSB, te suprotnim odredbama Statuta stranke.

ZAGREB - Novi obiteljski zakon koji bi, kako je danas najavila ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić, trebao biti usvojen do kraja godine, uvodi medijaciju kao novi postupak u kojem se roditelji trebaju dogovoriti o zajedničkoj skrbi za svoju djecu. "To znači da ukoliko se dogovore, ne moraju više na sud, a na sud će ići samo oni koji se neće moći dogovoriti", rekla je Opačić na današnjem predstavljanju nacrta tog zakonskog prijedloga. Uvode se, pojasnila je, i novi zaštitini mehanizmi kada su u pitanju manipulativni roditelji kako bi se u prvom redu zaštitila djeca od toga da ih vlastiti roditelji traumatiziraju. "Neće više biti manipulacija i prepucavanja preko interesa djece", uvjerena je Opačić. Pojasnila je kako se također uvode i sankcije za one roditelje koji neće poštivati dogovor.

ZAGREB - Ministar zdravlja Rajko Ostojić primio je danas ministra zdravstva Federacije BiH Rusmira Mesihovića, s kojim je razgovarao o provedbi Memoranduma o razumijevanju u području zdravstva, potpisanog između dvaju ministarstava u prosincu 2011. Ocijenili su kako je suradnja nakon toga znatno unaprijeđena te da u idućem razdoblju treba poticati suradnju na razini zdravstvenih ustanova, strukovnih komora, udruga i fakulteta. Ministar zdravstva Federacije BiH zahvalio se hrvatskom ministru zdravlja na ponuđenoj i pruženoj pomoći koju je Hrvatska osigurala građanima BiH u Općoj bolnici Karlovac, nakon požara koji je zahvatio bihaćku Kantonalnu bolnicu "Irfan Ljubijankić" krajem srpnja ove godine. Dvojica ministara razgovarali su i o mogućnostima bržeg i učinkovitijeg sanitetskog prijevoza pacijenata preko graničnih prijelaza Neum I - Klek, Neum II - Zaton Doli i Metković – Doljani. Cilj je omogućiti brži prijevoz pacijenata s područja Neuma u Sveučilišnu kliničku bolnicu u Mostaru i hitnih pacijenata iz Neuma u Opću bolnicu Dubrovnik.

ZAGREB - U nedjelju, 22. rujna održat će se prijevremeni izbori za zamjenika načelnika Kneževih Vinograda iz reda pripadnika hrvatskog naroda, te dopunski izbori za članove općinskih vijeća Kotoribe, Podturena, Peteranca i Petrijanca iz reda pripadnika romske manjine, priopćilo je danas Državno izborno povjerenstvo (DIP). Birače koji imaju aktivno i pasivno biračko pravo na tim izborima, DIP poziva da na vrijeme provjere jesu li upisani u registar birača, jesu li podatci u registru točni, posebno podatci koji se odnosi na njihovu nacionalnu pripadnost. Prijedlozi kandidatura na prijevremenim izborima i prijedlozi kandidacijskih lista na dopunskim izborima morali su prispjeti (biti zaprimljeni u) nadležnom izbornom povjerenstvu najkasnije 5. rujna 2013. do 24 sata.

ŠIBENIK - Rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš, dožupan šibensko-kninski Zoran Smolić i gradonačelnik Šibenika Željko Burić potpisali su danas u gradskoj vijećnici Ugovor o pokretanju dislociranog sveučilišta preddiplomskog Studija energetike u Šibeniku. Tim su se ugovorom sve strane obvezale da će se najkasnije do iduće akademske godine, dakle na jesen 2014. godine, u Šibeniku prvi put otvoriti sveučilišni studij. Rektor Bjeliš istaknuo je kako se intenzivno radi na organizaciji prvog šibenskog sveučilišnog studija te kako bi do ožujka dogodine taj veliki posao polako trebao biti priveden kraju.

ČAKOVEC - Međimurski srednjoškolci i u novoj školskoj godini imat će besplatni prijevoz, jer će županija sufinancirati dio troškova, potvrdio je danas Hini međimurski župan Matija Posavec. Podsjetivši na Vladinu prošlotjednu odluku o smanjenju iznos kojim će se do kraja godine srednjoškolcima subvencionirati prijevoz vlakom i autobusom, župan Posavec je kazao kako to znači da će za prijevoz međimurskih srednjoškolaca mjesečno iz državnog proračuna stizati manje oko 250.000 kuna. No, obećao je da će Međimurska županija iz svog proračuna pokriti nastalu razliku, pa će prijevoz za srednjoškolce i dalje biti besplatan.

ZAGREB - Svjedokinja Milunka Mudrinjak posvjedočila je danas na suđenju Tomislavu Merčepu da su njezini roditelji u listopadu ratne 1991. odvedeni od kuće te da ne zna tko je to učinio, ali da se pričalo kako su ih odveli ljudi u maskirnim odorama iz "Merčepove postrojbe". "Sve do ekshumacije 2011. pokušavala sam na sve moguće načine pronaći svoje roditelje", kazala je svjedokinja na zagrebačkom Županijskom sudu gdje se Merčepu kao zapovjedniku pričuvne postrojbe MUP-a sudi zbog ubojstava, zlostavljanja i pljačke srpskih civila 1991. na zagrebačkom, kutinskom i pakračkom području. Zna da joj je otac bio u Pakračkoj Poljani jer ga je tamo vidio njezin suprug kad mu je nosio lijekove. Kasnije joj je suprug išao tamo još dvaput, ali mu je rečeno da više ne dolazi jer tu nema nikoga. Potvrdila je da je u Poljani bio uhićen i njezin brat Milan Vučković, ali s njim ne komunicira pa ne zna detalje te da su iz tog naselja bili odvedeni još neki ljudi, među njima Mladen Ignjatović i Mirko Cicvara.

VARAŽDIN - Ukupno 23 od 37 filmova prijavljenih za Trash Film Festival, koji će se 13. i 14. rujna održati u Varaždinu, natjecat će se za jednu od pet Zlatnih motorki u kategoriji horor, SF, akcijskog i borilačkog filma te za nagradu publike. Na današnjoj konferenciji za novinare predstavljeni su filmovi koji konkuriraju za nagrade, a osim iz Hrvatske, koja ima tri filma u konkurenciji, najveći broj pristigao je iz Španjolske, njih deset. Srpski "trasheri" zastupljeni su s tri filma, Slovenija s dva, a po jedan film dolazi iz Njemačke, Poljske, Engleske, Škotske i SAD-a. Najveća je konkurencija, kao i svake godine, u kategoriji horora u kojoj će se za Zlatnu motorku natjecati 15 trash uradaka.

ZAGREB - Nepoznati počinitelji provalili su danas u središte Udruge hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata (HVIDR-a) u Galovićevoj 10, potvrdila je zagrebačka policija. Očevid je u tijeku te će se detaljnije informacije znati kasnije, ističu u policiji. Iz HVIDR-e navode da su nepoznati počinitelji provalili u unutrašnjost prostorije, ukrali mobitele, te učinili popriličnu štetu u unutrašnjosti prostorija.

ZAGREB - Izložba "Japan susreće Zagreb - sjaj japanske suvremene umjetnosti", na kojoj će se predstaviti oko 250 japanskih umjetničkih radova, otvara se 10. rujna u zagrebačkom Etnografskom muzeju, u povodu 20. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Japana i Hrvatske i u okviru Međunarodnog japansko-hrvatskog susreta umjetnika. Predstavit će se suvremena i tradicionalna japanska umjetnost, kultura, povijest i običaji te zemlje, a izložena djela nastala su u različitim tehnikama, od kaligrafije, grafika, keramike, crteža tušem do fotografija i skulptura. Svaki umjetnik predstavlja se u svom žanru, a obuhvaćen je široki generacijski raspon, od mladih tridesetim godinama do već afirmiranih autora.

ZAGREB - Publika međunarodnog filmskog festivala Cinema City u Novom Sadu proglasila je igrani prvijenac hrvatskog redatelja Damira Čućića "Pismo ćaći" najboljim filmom festivala, izvijestio je danas Hrvatski filmski savez, u čijoj je produkciji film snimljen. Ta "fantastična doku-drama koja razotkriva najtananije nijanse i zamršenosti odnosa otac-sin" prikazana je u jednoj od glavnih natjecateljskih selekcija "Exit Point", koja donosi aktualna, inovativa i originalna filmska ostvarenja svjetske kinematografije.

ZAGREB - Film "Halimin put" Arsena Antona Ostojića osvojio je Nagradu kritike na 21. Međunarodnom filmskom festivalu u bugarskom gradu Varni, između dvanaest dugometražnih filmova, a kao prvi hrvatski film koji je sudjelovao u službenom programu tog festivala. Nastao prema scenariju Feđe Isovića, film je dirljiva poslijeratna priča o dvije majke koje dijele jedno majčinstvo. Muslimanka koju glumi Alma Prica traži posmrtne ostatke muža i sina ubijenih tijekom rata u BiH, no zbog DNK analize mora otkriti da je sin zapravo bio u tajnosti posvojen. Uz Pricu u glavnim ulogama su Olga Pakalović, Mijo Jurišić i Mustafa Nadarević.

ZAGREB - Međunarodni festival fotografije Organ Vida otvorit će se 16. rujna u Galeriji Bačva Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) izložbom deset finalista, koji su za festival prijavili svoje dokumentarno-umjetničke radove na temu "Prostori". Festival je sve popularniji, svake godine dolaze prijave iz pedesetak zemalja, a samo za ovogodišnje, peto izdanje pristiglo je 390 umjetničkih projekata s više od pet tisuća fotografija, rekla je Marina Paulenka, direktorica jedinog međunarodnog fotografskog festivala u Hrvatskoj. Najviše je mlađih autora, s obzirom da želimo u Hrvatskoj pružiti uvid u recentna fotografska zbivanja u svijetu i suvremenu dokumentarnu fotografsku scenu.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙