FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 6. rujna 2013. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 4,30 sati

JASTREBARSKO - Predsjednik hrvatske Vlade, Zoran Milanović, otvorio je sinoć u Jastrebarskom 21. Jaskanske vinske svečanosti, podsjetivši kako se na večeri uoči ulaska Hrvatske u punopravno članstvo u Europske unije pilo upravo vino iz jaskanskog kraja. Jaskanska vina su kvalitetna, no moraju se boriti da kao takva budu prihvaćena, i to je klasična hrvatska priča, rekao je premijer Milanović. "Moramo znati gdje nam je mjesto u Europskoj uniji i boriti se za priznanje identiteta, ali to ne smije biti kompleks, nego samosvijest. Jedino tako možemo nametnuti svoju kvaliteteu i ukus", kazao je premijer Milanović. Podsjetio je da već sedmu godinu uzastopno dolazi na jaskanske vinske svečanosti jer se na njima osjeća dobro. Zagrebački župan, Stjepan Kožić, istaknuo je kako je Zagrebačka županija pomagala vinare i vinogradarstvo stručno i financijski kako bi održali kvalitetu vina i mogli konkurirati i na stolovima Europske unije i nositi se s konkurencijom. Gradonačelnik grada Hvara, partnera ovogodišnjih vinskih svečanosti Rino Budrović izrazio je zadovoljstvo što su partnerski povezani s Jaskom.

ZAGREB - Prvo izdanje Festivala svjetske književnosti otvoreno je sinoć u Zagrebačkom kazalištu mladih razgovorom s jednim od najčitanijih suvremenih katalonskih pisaca Jaumeom Cabreom i njegovom romanu "Glasovi Pamana", priči o nesretnoj sudbini seoskog učitelja u vrijeme frankističkog režima, kojom je osvojio europske čitatelje. Prvi Cabreov hrvatski prijevod spoj je povijesnih zbivanja i suvremenosti. Priča o učitelju koji u vrtlogu ratnih zbivanja pokušava razotkriti tajne mračne prošlosti u romanu se otkriva nakon pedeset godina, kada jedna plaha učiteljica priprema knjigu o selima i grobljima tog okruga. Kroz njihove se sudbine prikazuje vrijeme Francove vladavine, ali i posljedice koje sežu do danas. Katalonska književnost i dalje se bavi temama Španjolskog građanskog rata i fašističkog režima, no one više nisu toliko intenzivno prisutne među ljudima, rekao je Cabre. Tribina s Cabreom, koju je vodio direktor festivala Seid Serdarević, prva je u nizu susreta publike i pisaca koji će se svakodnevno održavati na festivalu, koji traje do 17. rujna. Najavljeni su, među ostalima, mađarski pisac Peter Nadas, norveški Kjell Ola Dahl, makedonski Goce Smilevski, talijanski Claudio Magris te autori s nizozemskog govornog područja i niz domaćih pisaca. Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić pozdravila je novi festival, ustvrdivši kako će on pokazati da je pisana riječ jedno kada je pročitamo sami u svojoj sobi, a zvuči potpuno drugačije kada ju čujemo pročitanu. Zlatar Violić se, kao i Serdarević, u svom uvodnom govoru prisjetila multimedijalnog umjetnika Željka Zorice koji je preminuo u četvrtak u Zagrebu.

ZAGREB - U Zagrebu je u 56. godini, nakon teške bolesti preminuo Željko Zorica – Šiš, multimedijalni umjetnik, sudionik kultnog Kugla Glumišta, scenograf, kreator lutaka, dramskih tekstova, grafički dizajner te pisac Željko Zorica rođen je 1957. godine u Zagrebu gdje je živio i radio. Na hrvatskoj kulturnoj sceni aktivan je od 1976. i djeluje na različitim umjetničkim poljima i koristi se različitim medijima – filmom, videom, arhivom, webom, glazbom, hranom, nastupima različitih grupa i pojedinaca, performansom, happeningom, dizajnom. Osnivač je kazališnih grupa Ulješura, Kačinsky Trupa i Uplašene žirafe. Zorica je i autor stripova (serijal Mumije, Ed Killer Head, itd.) te osnivač grupe ZZOT (1982.) koja istražuje medij stripa i vizualnih umjetnosti. Napisao je knjige iz ciklusa Fantastični bestijarij Europe i brojne slikovnice. Željko Zorica dobitnik je više nagrada u raznim umjetničkim disciplinama (dizajn, strip, scenografija, društvene akcije).

ZAGREB - Autobiografski putopisni zapisi svjetskog putnika Mate Šimunovića "Ja, Mate Svjetski", koji je tijekom 19 godina sa svojim psom Globusom posjetio 70 država na pet kontinenata, prešavši 360.000 kilometara, predstavljena je sinoć u zagrebačkom Knjižarsko-galerijskom centru "Fadil Hadžić". Knjigu su predstavili alpinista Stipe Božić, akademik Tonko Maroević, glavni urednik V.B.Z-a Drago Glamuzina i Nataša Ač koja je prepisala tekst iz 27 Šimunovićevih bilježnica. Ističući kako je Šimunović pješice, biciklom, na konju i ploveći malom jedrilicom sa svojim psom neprekidno putovao od 1928. do 1947., Glamuzina fascinantnim drži način na koji je najveći hrvatski putnik preživio tolike godine na putu. "Šimunović je imao vrlo razvijenu medijsku i marketinšku svijest. Javio bi se u novinsku redakciju kada bi došao u neki grad, pa su o njemu pisale i najpoznatije svjetske novine - od New York Timesa, Los Angeles Timesa do Šangaj Timesa", kazao je. Šimunović je svoje svjetsko putovanje počeo biciklom u Južnoj Americi, u koju je pobjegao iz Kraljevine Jugoslavije jer je 1928. godine osuđen na zatvorsku kaznu zbog sukoba s kapetanom za vrijeme služenja vojnog roka. Tijekom 19 godina, Mate i njegov pas obišli su pješke, biciklom, na konju i malom jedrilicom 70 država te posjetili tisuće otoka i otočića u Indijskom i Tihom oceanu.

VINKOVCI - Prvom od šest folklornih večeri Smotre folklora Vukovarsko-srijemske županije, u Vinkovcima danas počinju 48. Vinkovačke jeseni, manifestacija tradicijske kulture, koja se održava od 6. do 15. rujna pog geslom "To smo što jesmo" i visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Ive Josipovića. Na Vinkovačkim jesenima bit će održano 30-tak folklornih, kulturnih, gospodarskih, zabavnih i sportskih priredba. Među najvažnijima ističu se Svečani mimohod sudionika i revija konjskih zaprega, Dječje Vinkovačke jeseni, Državna smotra hrvatskog izvornog folklora, Sajam tradicijskih obrta i rukotvorina te Vinkovački jeseni sajam gospodarstva, obrtništva i informacijskih tehnologija. Svečanost otvorenja 48. Vinkovačkih jeseni bit će 13. rujna.

SPLIT - Europsko prvenstvo mladih florista - Eurofleurs 2013. sinoć je svečano otvoreno na splitskom Peristilu gdje je održana parada natjecatelja. Eurofleurs je otvorio predsjednik Hrvatske obrtničke komore (HOK) Dragutin Ranogajec, dok je župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja istaknuo kako će natjecanje biti snažan poticaj ponovnom vraćanju cvjećarstva Dalmacije na dane stare slave. "Split će slijedećih dana biti centar ljepote i mirisa", kazala je splitska dogradonačelnica Aida Batarelo, dok je zamjenik ministra poduzetništva i obrta Dražen Pros istaknuo značaj razvijanja obrtništva, načetog zbog niza kriznih udara. Natjecat će se 12 natjecatelja do 25 godina iz Belgije, Norveške, Danske, Španjolske, Češke, Njemačke, Rusije, Slovenije, Poljske, Velike Britanije i Hrvatske, a našu zemlju predstavlja Josip Novak (23) iz Trnovca Bartolovečkog.

GUDOVAC - Počinje 21. jesenski međunarodni bjelovarski sajam, koji će se održati od 6. do 8. rujna u Gudovcu pokraj Bjelovara. Prema najavama organizatora, predstavit će se oko 500 izlagača iz Hrvatske i 13 zemalja. Na stočarskom sajmu bit će izloženo nekoliko stotina grla stoke, a svoje uzgojne i proizvodne rezultate predstavit će i pčelari. Tijekom tri sajamska dana održat će se niz predavanja, okruglih stolova i prezentacija. Novost ovogodišnjeg sajma je sudjelovanje Europske komisije kao jednog od izlagača. Na štandu Komisije posjetitelji će se moći upoznati s programima ruralnog razvoja u europskih zemljama. Županija partner sajma u Gudovcu je Međimurska županija koja će predstaviti svoj gospodarski, poljoprivredni i turistički segment.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙