FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ostojić: šest posto manje liječnika povuklo suglasnost za duži rad

Autor: vlar
ZAGREB, 2. rujna 2013. (Hina) - U proteklih tjedan dana za 6 posto smanjio se broj liječnika koji su, na poziv Hrvatskog liječničkog sindikata, povukli suglasnost za rad duži od 48 sati tjedno, izvijestio je danas ministar zdravlja Rajko Ostojić, te poručio da će se promjenama organizacije rada u svim bolnicama omogućiti pravodobna i učinkovita zdravstvena skrb.

U analiziranim zdravstvenim ustanovama danas do 12 sati tu je suglasnost povuklo 21 posto od ukupnog broja liječnika. Usporedbe radi, u tim istim zdravstvenim ustanovama tjedan dana ranije bilo je 27 posto liječnika koji su povukli navedenu suglasnost, istaknuo je Ostojić u izjavi za novinare u Ministarstvu zdravlja.

Najviše uskrata suglasnosti je u Dalmaciji - 31 posto (5 bolnica). Slijede Slavonija s 25 posto (9 bolnica), Zagreb, sjeverna i središnja Hrvatska sa 17 posto (17 bolnica) te Istra i Primorje s 14 posto (3 bolnice).

Ostojić je ustvrdio kako Ministarstvo poštuje pravo liječnika da ne rade duže od 48 sati tjedno, ali i nagtlasio kako je prioritet liječenje pacijenata koje se mora odvijati bez organizacijskih i stručnih poteškoća. Ponovio je kako se liječnicima plaćaju dežurstva, pripravnost te prekovremeni sati.

Tamo gdje je većina liječnika povukla suglasnost za rad duži od 48 sati tjedno, promijenit će se organizacija rada, uz poštivanje zakona i propisa, a smjenski rad u tri i više ustrojstvenih jedinica uvodi se u KBC Osijek i KBC Split te u općim bolnicama u Zadru, Karlovcu, Čakovcu, Sisku i Koprivnici.

Ministar ističe i kako u nekim bolnicama ni jedan liječnik nije povukao suglasnost za tjedni rad duži od 48 sati, primjerice u Klinici za ortopediju Lovran, Klinici za psihijatriju Vrapče te županijskim bolnicama u Varaždinu, Novoj Gradiški i Kninu, kao i specijalnim bolnicama, kao u Varaždinskim Toplicama, Klenovniku i Novom Marofu.

U Ministarstvu ističu da kontinuirano analiziraju stanje u svim kliničkim bolničkim centrima, kliničkim bolnicama, općim i specijalnim bolnicama kojima je osnivač Republika Hrvatska ili čija su osnivačka prava u postupku sanacije prenesena na državu.

Analizom nisu obuhvaćene zdravstvene ustanove kojima je osnivač jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave koje nisu u postupku sanacije: Klinička bolnica "Sveti Duh", Opća bolnica Gospić i Opća bolnica Ogulin te većina specijalnih bolnica.

(Hina) xvl ytr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙