FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U paklenim vrućinama u Japanu ljetos umrlo 300 osoba

Autor: bnov
TOKIO, 2. rujna 2013. (Hina/AFP) - Više od 300 osoba podleglo je paklenim vrućinama koje su ljetos zahvatile Japan, prema podacima javne tv postaje NHK.

Posebno je bio pogođen zapad zemlje s najtoplijim ljetom zabilježenim na otočju, s vrhuncem od 41 stupnja u hladu dosegnutim 12. kolovoza u Shimantu, na jugu otoka Shikoku, prema japanskoj meteorološkoj službi.

Uz Shikoku, zapadna strana arhipelaga obuhvaća otok Kyushu te jug i zapad glavnog otoka Honshu, na kojima metropole Osaku i Kobe te Kyoto.

Istok zemlje s Tokijom i njegovih tri milijuna stanovnika, također je doživio vruće ljeto, treće najtoplije zabilježeno na arhipelagu, s temperaturama koje su premašivale 30 pa čak i 35 stupnjeva u hladu.

NHK je zabilježio najmanje 338 smrtno stradalih osoba između kraja svibnja i kraja kolovoza. Približno 78 posto ih je bilo u dobi od 60 ili više godina a tri četvrtine žrtava preminulo je u kućama, često bez uređaja za rashlađivanje ili s ugašenim uređajem.

Nacionalna agencija za upravljanje katastrofama izvijestila je pak da je gotovo 54.000 osoba primljeno u bolnice tijekom tog razdoblja, kao žrtve sunčanice ili dehidracije, te da ih je 87 ondje preminulo.

(Hina) xbnš yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙