FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb: rasprava o poslovanju Holdinga

Autor: dpos
ZAGREB, 30. kolovoza 2013. (Hina) - Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine većinom glasova danas su prihvatili izvješća o poslovanju Zagrebačkog holdinga od 2006. do 2012. i za prošlu godinu, kritizirali su dosadašnji rad Uprave te izrazili nadu da će nova Uprava značiti i novi početak dobrog poslovanja.

Davor Bernardić (SDP) ustvrdio je u raspravi po klubovima Gradske skupštine da u Holdingu stvari nisu na dobrim temeljima od početka. "Grad Zagreb i Zagrebački holding su spojene posude, nema šanse da se Holding restrukturira bez financijskog restrukturiranja i pomoći Grada", istaknuo je te poručio da rješenje treba tražiti u novom investicijskom ciklusu.

Poručio je da su tri stupa odnosno "sveto trojstvo razvoja Grada Zagreba" - energetska obnova fasada koja će potaknuti građevinski sektor, korištenje strukturnih fondova EU, te urbanistička renesansa kroz upravljanje gradskom imovinom. Podsjetio je kako nije bio prihvaćen njegov prijedlog da se osnuje Energo Zagreb kako bi građani dobili jeftiniju struju.

Darinko Kosor (HSLS) najvažnijim je ocijenio što nema poskupljenja cijena komunalnih usluga, te obećao da će učiniti sve da do toga ni ne dođe. "Građani su ispred svih, pa i zaposlenih u Zagrebačkom holdingu", rekao je.

Također je istaknuo kako nema prodaje strateških komunalnih društava. "Ovo nije kraj Zagrebačkog holdinga - ovo je novi početak", rekao je Kosor.

Dragan Kovačević (HNS) također smatra da nova Uprava na čelu sa Slobodanom Ljubičićem može iznijeti promjene. "Zagrebački holding nije prezaduženo poduzeće, već je to najpotentnije poduzeće u Hrvatskoj koje vrijedi na desetke milijardi eura", rekao je Kovačević.

Na tu njegovu primjedbu, Zoran Piličić (HDZ) dodao je kako je Holdingu "potencija očigledno pala". "Mi sada dajemo 'viagru', ali znajte da je to kratkoročno rješenje", dodao je i izrazio sumnju u javni natječaj za direktore podružnica Holdinga, jer gradonačelnik Milan Bandić već sada najavljuje da će na ta mjesta doći žene.

Njegov stranački kolega Dražan Bilokapić rekao je da glavni akteri Holdinga, SDP i Bandić, stoje pred licem javnosti i imaju se priliku ispričati, što je Bandić i učinio rekavši da je za to najmanje kriv, a to iz HDZ-a smatraju netočnim. Oni su za nas jednako krivi, dodao je.

Jasno je da su se troškovi zaposlenih primakli 50 postotnom ukupnom prihodu i da je to neodrživo, rekao je.

Davor Štern (Lista Milana Bandića) poručio je da je sada najvažnije povećanje stupnja produktivnosti rada u Holdingu. "Nadam se da će nova Uprava zagristi u tvrdu jabuku i da joj neće popucati zubi", istaknuo je.

"Izbori su gotovi, a ovdje sam se naslušao svakojakih predizbornih govora, kao da u svakome čuči gradonačelnik", komentirao je Milan Bandić raspravu nekih gradskih zastupnika. "Čudi me da to Zagrepčani nisu prepoznali. Pa gdje ste dosad čučali", upitao je Bandić.

HDZ-ovcima je poručio da su i oni s SDP-om bili u vodstvu Holdinga i ne mogu pobjeći od te odgovornosti, jer su željeli donositi odluke, a njemu dati da potpisuje. "Da sam na to pristao, danas ne bi bio gradonačelnik", rekao je Bandić i dodao kako je "dijete vraćeno materi".

Bandić je ustvrdio kako sada ima priliku dati prednost struci i kompetencijama te da je istina kako želi žene na čelu Holdingovih tvrtki "jer im više vjeruje". Prve mjere vidjet će se za tri mjeseca, a ako ne bude rezultata za godinu dana mijenjat ćemo Upravu, dodao je.

Članica Skupštine Holdinga i Bandićeva zamjenica Sandra Švaljek iznijela je ocjenu bonitetne agencije Standard & Poors iz kolovoza, kako bi se odagnala sumnja je li stanje u Holdingu loše ili katastrofalno.

Po toj ocjeni, Holding sada ima slab poslovni profil i upravljanje, snažno korištenje financijske poluge, nepredvidivu financijsku politiku te nisku profitabilnost, visoku zaduženost i nepovoljan omjer financijskog prihoda i rashoda.

Švaljek navodi kako je u tijeku konsolidacija poslovanja, a od nove Uprave očekuje snažan angažman na strategiji poboljšanja poslovanja te uključivanje privatnog sektora u sustav javnih usluga. Najavila je i mogućnost javno-privatnog partnerstva i koncesija.

(Hina) xbdj/xbma ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙