FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tokio optužuje Ban Ki-moona

Autor: bnov
TOKIO, 27. kolovoza 2013. (Hina/AFP) - Japanska vlada optužila je u utorak glavnog tajnika UN-a da je krivo shvatio stav Japana nakon što je Ban Ki-moon pozvao da se osvrne na svoju prošlost kako bi poboljšao odnose sa susjedima.

Prvi čovjek UN-a, južnokorejske nacionalnosti, te je izjave dao u ponedjeljak u Seulu, po završetku petodnevnog posjeta rodnoj zemlji. "Smatram vrijednim žaljenja što se nastavljaju tenzije između tri zemlje sjeveroistočne Azije, zbog pitanja povezanih s prošlošću i drugih političkih razloga", kazao je Ban.

"Nužno je da politički čelnici pokažu odlučnost. Korektna procjena povijesti neophodna je", dodao je Ban Ki-moon koji je bio ministar vanjskih poslova svoje zemlje.

U Tokiju, na svečanom obilježavanju obljetnice japanske kapitulacije 15. kolovoza 1945. po završetku Drugog svjetskog rata, Abe nije izrazio žaljenje za patnju koju je prouzročila njegova zemlja azijskim susjedima. Tijekom posljednjih dvadeset godina svi su japanski premijeri tog datuma izražavali žaljenje zbog uloge Japana u Drugom svjetskom ratu.

"Japanski premijer Shinzo Abe pozvao je na dijalog s Južnom Korejom i Kinom usprkos neriješenim problemima", istaknuo je glasnogovornik japanske vlade Yoshihide Suga na konferenciji za tisak. "Jako sumnjam da je ta primjedba Ban Ki-moona utemeljena na potpunom razumijevanju stava naše zemlje", naglasio je Suga.

Južna Koreja, pod kolonizacijom Japana (1910.-1945.), te Kina, djelomično pod okupacijom japanskih carskih postrojbi (1931.-1945.), predbacuju redovito Japanu da se ne ispričava dovoljno za zločine koje je počinila njegova vojska.

(Hina) xbnš ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙