FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sirijski opservatorij za ljudska prava: više od 300 poginulih u napadu toksinom

Autor: brad
BEJRUT, 24. kolovoza 2013. (Hina/AFP) - Sirijski opservatorij za ljudska prava (OSDH) objavio je u subotu kako je registrirao više od 300 mrtvih, od čega 54 djece, ubijenih u blizini Damaska sredinom proteklog tjedna "toksičnim plinom", pozivajući se pritom na najnovija liječnička izvješća.

""OSDH je registrirao 322 mrtva, od čega 54 djece, 82 žene i desetke pobunjenika i više od 16 neidentificiranih tijela" ubijenih u ofenzivi vojske u srijedu u području u blizini Damaska, navela je ova nevladina organizacija precizirajući da je njih više od 300 bilo izloženo "toksičnom plinu".

Ova organizacija sa sjedištem u Londonu, koja se bazira na informacijama široke mreže militanata i vojnih i civilnih medicinskih izvora, ranije je navodila da je bilo 170 mrtvih u napadu režimskih snaga ne mogavši tada potvrditi upotrebu kemijskog oružja.

OSDH je od liječnika dobio "izvješća i medicinske potvrde koje pokazuju da je većina mrtvih izgubila život zbog izloženosti "toksičnom plinu", navodi se u priopćenju ove organizacije.

Do objavljivanja ove nove bilance dolazi u trenutku dok se vlasti i pobunjenici međusobno optužuju za korištenje kemijskog oružja. Oporba je optužila režim da je to oružje koristio u srijedu ujutro u napadu na pobunjenička uporišta u predgrađu Damaska, što režim opovrgava te je još u subotu dodatno optužio pobunjenike da su koristili toksični plin u četvrti Jobar na periferiji Damaska kako bi odgovorili na ofenzivu vojske.

Organizacija Liječnici bez granica (MSF) objavila je u subotu da je oko 3.600 ljudi zaprimljeno u bolnice nakon napada u srijedu ujutro sa simptomima izloženosti neurotoksičnim agensima te da je od toga 355 njih umrlo. Kako je istaknuo šef misije MSF-a Bart Janssens, simptomi pacijenata su snažno upućivali na masovnu izloženost neurotoksičnim agensima, a radilo se o problemima s disanjem, povećanom lučenju pljuvačke i konvulzijama. Računa se da je to prva potvrda jednog neovisnog izvora koji navodi da sve upućuje na upotrebu kemijskog oružja u napadu u srijedu.

Sirijski režim još uvijek nije potvrdno odgovorio na zahtjeve da se inspektorima UN-a, koji su prošle nedjelje pristigli u tu zemlju, omogući posjet navedenim područjima napada i provjera tvrdnji o korištenju kemijskog oružja.

(Hina) xbr ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙