FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Indijska policija uhitila i trećeg osumnjičenog u slučaju silovanja novinarke

Autor: brad
NEW DELHI, 24. kolovoza 2013. (Hina/Reuters) - Indijska policija objavila je u subotu poslijepodne kako je uhitila i trećeg osumnjičenog za povezanost sa slučajem grupnog silovanja novinarke u Mimbaiju u četvrtak, koji je izazvao usporedbe sa silovanjem počinjenim u prosincu koji je tada pokrenuo masovne prosvjede diljem zemlje i izmjenu zakona o silovanju.

Jedan je čovjek uhićen u petak pod sumnjom za povezanost s ovim napadom, a mumbajski policijski inspektor Satyapal Singh povrdio je novinarima da je u međuvremenu bio uhićen još jedan osumnjičeni te da je u subotu kasno popodne uhićen i treći, no nije naveo nikakve detalje vezane uz uhićenja.

Napad izveden na novinarku u četvrtak pokrenuo je ponovno ulične prosvjede i galamu u parlamentu te vratio fokus interesa javnosti na pitanje sigurnosti žena u Indiji, gdje je sjećanje na brutalno silovanje u prosincu u New Delhiju još uvijek svježe.

Mnogi Indijci se pitaju je li Indija, unatoč promjenama zakona o silovanju nakon prošlogodišnjeg napada, sada išta sigurnija. Najnovije silovanje izvedeno je u financijskom središtu zemlje Mumbaiju, koji se općenito smatra najsigurnjim gradom za žene u Indiji.

Do napada je došlo neposredno prije zalaska sunca u bivšoj industrijskoj četvrti koja je sada jedna od najbrže rastućih stambenenih zona u izgradnji. Novinarka je trenutku napada bila u napuštenoj tekstilnoj tvornici u društvu svog kolege novinara. Silovatelji su ih razdvojili, vezali novinara te potom silovali novinarku. Fotoreporterka stara 22 godine primljena je potom u bolnicu i njezino stanje je stabilno.

Indijski tv kanali i novine objavljuju u subotu, pozivajući se na policijske izvore i navodne izjave same žrtve, neke nove detalje vezane uz napad.

Tako su, prema mumbajskom dnevniku "Mid day" , napadači žrtvi zaprijetili da će je rasporiti razbijenom pivskom bocom. Također su zaprijetili da će otkriti njen identitet ako prijavi incident.

"Times of India" prenio je navodnu izjavu žrtve iz bolesničkog kreevta koja poručuje da ne želi "da niti jedna žena u tome gradu i cijeloj zemlji bude žrtvom takvog brutalnog fizičkog poniženja". "Počinitelji trebaju biti žestoko kažnjeni jer su mi uništili život", kazala je žrtva.

Nakon žestokih zahtjeva javnosti Indija je u ožujku pooštrila zakon vezan uz silovanje, koji uključuje i smrtnu kaznu za počinitelje koji ponove djelo te za one čije žrtve su ostavljene u "vegetativnom stanju" odnosno iznimno teško ozlijeđene.

Suđenje četvorici muškaraca i jednom maloljetniku koji su optuženi za silovanje u prosincu očekuje se da će za tri tjedna biti okončano.

(Hina) xbr ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙