FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U napadu islamista na sjeveru Nigerije ubijene 44 osobe

Autor: akoz
MAIDUGURI, 23. kolovoza 2013. (Hina/Reuters) - U napadu na selo na sjeveroistoku Niegrije ranije ovoga tjedna, za koji se sumnjiči islamističke militante, napadači su ubili 44 osobe, rekli su u petak izvori iz nigerijskih snaga sigurnosti i službi za izvanredna stanja.

Napad se dogodio u ponedjeljak no pojedinosti se tek sada saznaju jer je selo izolirano, a telefonske su linije vlasti prekinule kako bi omele aktivnosti radikalne islamističke sekte Boko Harama. Napadnuto selo Demba nalazi se blizu grada Baga u nigerijskoj državi Borno, koje je bile uporište Boko Harama dok u vojnim operacijama sredinom svibnja mnogi militanti nisu protjerani preko granice s Kamerunom ili primorani na skrivanje.

Boko Haram želi uvesti islamski zakon na sjeveru Nigerije i, zajedno s drugim srodnim islamističkim skupinama, postao je najveća prijetnja stabilnosti u Nigeriji.

"Palili su kuće, pucali na ljude pa i prerezali grlo nekim ljudima", rekao je agenciji Reuters jedan od djelatnika nigerijskih službi pomoći zatraživši da ostane neimenovan zbog svoje sigurnosti. Izvor iz lokalnih redarstvenih snaga je potvrdio broj ubijenih.

Napad se dogodio istoga dana kada je vojska objavila da je vođa Boko Harama Abubakar Shekau vjerojatno umro između 25. srpnja i 4. kolovoza od rana zadobivenih u razmjeni vatre sa snagama sigurnosti.

Navodna Shekauova smrt nije bitnije utjecala na smirivanje pobune, no Boko Haram djeluje oslabljeno otkako je predsjednik Goodluck Jonathan proglasio izvanredno stanje u tri sjeverne države i u svibnju pokrenuo ofenzivu protiv skupine.

(Hina) xakoz ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙