FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HSS: Vlada manipulira seljacima i javnim mnijenjem

Autor: gvla
ZAGREB, 22. kolovoza 2013. (Hina) - Hrvatska seljačka stranka (HSS) upozorila je danas da se netransparentnim načinom isplate potpora seljacima manipulira javnim mnijenjem i seljake prikazuje u lošem svjetlu, te pozvala Vladu i resorno ministarstvo na objavu cjelovitog popisa korisnika državnih potpora poljoprivredi i ruralnom razvoju s ukupno isplaćenim potporama za proizvodnu 2012.

"Konačni obračun prava na isplatu izravnih plaćanja po korisniku za proizvodnu godinu provodi se do 15. svibnja iduće godine i to na način da se u izračunu obuhvate sva prava na izravna plaćanja u proizvodnoj godini za koju se podnosi Zahtjev, odnosno do 15. svibnja 2013. za proizvodnu 2012.", ističe HSS u svojem priopćenju. Popis koji je dosad objavljen odnosi se na korisnike po isplaćenim potporama u kalendarskoj 2012., što znači da je to isplaćen novac za proizvodnu 2011., dodaje.

Hrvatskim proizvođačima hrane dosad je za izravna plaćanja, odnosno, za potporu dohotku, od planiranih 2,515 milijardi isplaćeno samo 1,7 milijardi kuna, što je za 800 milijuna kuna ili 33 posto manje od zakonom omogućenog iznosa, odnosno, za 43 posto manje od ispregovaranog iznosa omotnice, upozorava nadalje HSS.

Istodobno, seljake se dobro osmišljenim medijskim spinovima želi prikazati kao nekakav problem hrvatskog društva, smatra HSS. Poziva stoga da se prestane manipulirati javnošću na štetu seljaka i traži da se javno obznane svi korisnici državnih potpora (izravna plaćanja, mjere ruralnog razvoja i mjere posebne potpore poljoprivredi) s novčanim iznosom isplaćene pojedine vrste potpora u kalendarskoj 2013. za proizvodnu 2012.

"Upravo je netransparentan način isplate potpora za proizvodnu 2012. razlog nezadovoljstva seljaka. Budući je od konačnog roka za isplatu potpora za proizvodnu 2012. prošlo skoro dva mjeseca, a da korisnici potpora i dan danas ne znaju što su dobivali i što su trebali dobiti, HSS traži da se odmah objavi popis korisnika s isplaćenim iznosom po pojedinoj vrsti izravnih plaćanja za proizvodnu 2012. i s isplaćenim iznosom po pojedinoj mjeri ruralnog razvoja za 2012.", stoji u HSS-ovu priopćenju.

Sve navedeno dovodi u pitanje opstanak i razvoj hrvatskih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, odnosno, hrvatskih proizvođača hrane, upozorava HSS, poručujući kako time hrvatska Vlada još jednom "jasno pokazuje svoj maćehinski odnos prema hrvatskom seljaku i hrvatskom selu".

(Hina) xpp/xgvla yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙