FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bo Xilai ne predaje se bez borbe

Autor: djan
PEKING, 22. kolovoza 2013. (Hina/Reuters) - Osramoćeni visoki kineski dužnosnik Bo Xilai pokazao je u četvrtak da se na jednom od najvažnijih političkih suđenja u Kini zadnjih desetljeća ne namjerava predati bez borbe, odlučno negiravši krivnju po najmanje jednoj optužbi za korupciju i rekavši da ju je prvotno priznao protiv svoje volje tijekom ispitivanja.

Taj bivši partijski šef u jugozapadnom gradu Chongqinu optužen je za ilegalno primanje 27 milijuna juana (oko 25 milijuna kuna), korupciju i zlouporabu ovlasti i očekuje se da će gotovo sigurno biti proglašen krivim. Bo je u četvrtak "oštrim riječima", kako navodi Reuters, opovrgao jednu od optužbi i pokazao da nema namjeru dopustiti da mu suđenje protekne po zadanom scenariju kineskih političkih moćnika.

Predsjedniku države Xiju Jinpingu treba jedinstvo unutar Komunističke partije kako bi mogao provesti planirane ekonomske reforme i želi da Boovo suđenje završi brzo i sa što manje buke. Boov pad ukazao je na nesuglasje između pristaša maoističke ekonomije socijalnih jednakosti i ekonomije naslonjene na kapitalizam kakvu zagovaraju postojeće vlasti u Pekingu i ukazao na podjele unutar vladajuće stranke i među kineskim društvom.

Boovo suđenje u gradu Jinanu kulminacija je najvećeg političkog skandala u Kini od pada "četveročlane bande" na kraju Kulturne revolucije 1976. godine.

Stranim medijima nije dopušteno praćenje suđenja, a što je Bo izjavio preneseno je na službenim stranicama suda, pa je vjerojatno i ponešto ublaženo, napominje Reuters. Čak i uz moguću cenzuru, njegov je iskaz za standarde s kineskih sudova neobično otvoren.

"Kada je u pitanju to da sam triput primio novac od Tanga Xiaolina, moram reći da sam to priznao protiv svoje volje tijekom ispitivanja istražitelja Centralne disciplinske komisije", rekao je Bo, misleći na najviše antikorupcijsko tijelo kineske KP.

Tang je glavni upravitelj hongkonške izvozne kompanije Dalian i navodno je optuženika podmitio s 22 milijuna juana. Bo ga je nazvao "bijesnim psom" koji mu je želio "podmetnuti iz vlastitih interesa".

"Ovi dokazi nemaju veze s mojim kriminalnim postupanjem. Bio sam prevaren i mislio sam da se radi o službenim poslovima", kazao je Bo, nazvavši dokaze "smiješnim".

Boov rječnik sugerira da na sudu ima namjere osporavati optužnicu, a zasad nije poznato je li negirao krivnju i po ostalim točkama. Priznanje krivnje gotovo bi sigurno značilo da je postigao nagodbu u zamjenu za manju kaznu.

Predviđeno je da suđenje traje dva dana, a presuda se očekuje početkom rujna, objavila je državna televizija CCTV. Nekolicina Boovih pristaša prosvjedovala je u četvrtak pred sudnicom zbog, kako tvrde, politički motiviranog suđenja. Policija ih je brzo udaljila.

Bivši kineski ministar trgovine i član politbiroa KP, Bo je bio stranački prvak u Chongqingu, a optužnica ga tereti za pronevjeru i korupciju milijuna juana kada je upravljao gradom Dalianom na sjeveroistoku Kine.

(Hina) xdj ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙