FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sukobi u Centralnoafričkoj republici, 10 mrtvih

Autor: vkla
BANGUI, 21. kolovoza 2013. (Hina/Reuters) - Najmanje 10 ljudi je poginulo u sukobima u glavnom gradu Centralnoafričke Republike (CAR) između pristaša bivšeg predsjednika i boraca koji su ga svrgnuli i preuzeli vlast prije pet mjeseci, priopćili su u srijedu dužnosnici.

Vođa pobunjenika i novoimenovani privremeni predsjednik Michel Djotodia, čija je pobunjenička koalicija Seleka preuzela vlast u CAR-u, nastoji održati kontrolu nad siromašnom, ali i mineralima bogatoj zemlji koja je doživjela niz burnih smjena vlasti od stjecanja nezavisnosti od Francuske 1960.

Djotodia, koji se sam proglasio za predsjednika nakon što su njegovi borci zauzeli Bangui 24. ožujka, bio je jedini kandidat na glasovanju koje je održano na prvoj sjednici Nacionalnog prijelaznog vijeća.

Udruge za ljudska prava optužuju Seleku, koaliciju pet pobunjeničkih pokreta koje su ustoličile Djotodiu i svrgnule bivšeg predsjednika Francoisa Bozizea, za zloporabe, pljačku i ubojstva.

Dužnosnici u Bangui objašnjavaju da je sukob u utorak počeo nakon što su borci Seleka pokušali razoružati pristaše Bozizea u njihovom uporištu Boy Rabe. Mnogi, uključujući i katoličkog nadbiskupa Banguia, optužuju pobunjenike na vlasti za okrutnost i likvidacije.

(Hina) xvk yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙