FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Dubrovniku predstavljena knjiga Ive Banca "Hrvati i crkva"

Autor: ddub
DUBROVNIK, 20. kolovoza 2013. (Hina) - U Dubrovniku je večeras u samostanu sv. Klare predstavljena knjiga Ive Banca "Hrvati i crkva. Kratka povijest hrvatskog katoličanstva u modernosti".

Knjiga govori o posljednjih 200 godina - po autorovoj ocjeni najturbulentnem razdoblju u kojem se Katolička crkva u Hrvatskoj i BiH suočavala s brojnim ratovima, ideologijama, totalitarizmima, nacionalizmima, prijetnjama, negiranjem i uzdizanjem. Modernost je, istaknuo je Banac, možda najturbulentnije razdoblje u povijesti Katoličke crkve i religije uopće.

"U našim krajevima modernost predstavlja sukob sa sekularnim ideologijama, nositeljima protivničkih materijalističkih svjetonazora poput fašizma i komunizma, ali i ideologijama unutarnje subverzije, što su se poput kukavičjeg jaja našle u crkvenom gnijezdu, u prvom redu s nacionalističkom ideologijom", kazao je Banac.

Upravo zato što su crkva i vjera u nas tako često povezane s nacionalnim osjećajem i modernim hrvatskih identitetom, danas je povijest hrvatskoga naroda teško zamisliti bez Katoličke crkve, istaknuo je Banac u prigodi predstavljanja.

"Premda su katolici u današnjoj Hrvatskoj i BiH na margini glavnih kretanja u Katoličkoj crkvi, ne može se tvrditi da u njima nisu i sudjelovali", istaknuto je.

Knjigu su uz autora predstavili povjesničar i leksikograf dr. Trpimir Macan, povjesničar prof. Stjepan Ćosić, te gvardijan samostana sv. Ante na Bistriku u Sarajevu prof. fra Ivan Šarčević.

(Hina) xddub yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙