FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Anketa: financijski skandal naškodio ugledu crkve u Sloveniji

Autor: lfia
LJUBLJANA, 19. kolovoza 2013.(Hina) - Ugledu katoličke crkve u slovenskoj javnosti naškodio je skandal s financijskim holdinzima koje je pokrenula mariborska nadbiskupija, zbog čega su na poziv Vatikana krajem srpnja ostavke dali ljubljanski i mariborski nadbiskup, pokazala je anketa koju je u ponedjeljak objavilo ljubljansko "Delo".

Da je ugled slovenske katoličke crkve u javnosti trenutno "mali ili vrlo mali" ocijenilo je 47,7 posto ispitanika, 10 posto smatra da je on velik, a 40 posto smatra "da nije ni mali ni velik".

Krajem srpnja sa svojih su položaja odstupili ljubljanski nadbiskup Anton Stres i mariborski nadbiskup Marjan Turnšek, prihvativši "svoj dio odgovornosti" za stanje u mariborskoj nadbiskupiji, nastalo stečajem i visokim dugovima dvaju financijskih holdinga koje je ona osnovala.

Odluku bivših nadbiskupa Antona Stresa i Marjana Turnšeka da se povuku ispravnom je ocijenilo 74 posto ispitanika. Većina u tome vidi signal promjena koje će u crkvu unijeti papa Franjo i znak da se crkva ne smije baviti financijskim poslovima.

S druge strane, 64 posto ispitanika u anketi "Dela" navelo je da ostavke Stresa i Turnšeka same po sebi neće dovesti do toga da se ugled katoličke crkve u Sloveniji popravi, a tri četvrtine ih je sklono zamisli da bi i crkva trebala plaćati porez na imovinu kao i ostale društvene skupine, što je aktualno s obzirom na predstojeće uvođenje poreza na nekretnine.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙