FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: spar
ZAGREB, 18. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 21 sat

BARBAN - Predsjednik Republike Ivo Josipović najavio je danas da će se naći sa seljacima-prosvjednicima, jer, kako je naglasio, treba promovirati dijalog i vidjeti da li se, ako nema novaca, na neke druge načine može učiniti situacija lakša i povoljnija za seljake. "Seljaci naravno imaju svoja očekivanja koja po onome što Vlada kaže ne mogu biti zadovoljena u financijskom smislu. Ja ću se isto s njima naći, mislim da s ljudima treba razgovarati. Treba vidjeti može li se na neke druge načine, ako već nema novca učiniti situacija lakša i povoljnija za seljake", izjavio je Josipović, koji je danas u Barbanu nazočio Trci na prstenac. "A kada je riječ o prosvjedima", dodao je Josipović, "oni su naravno legitimno pravo, s tim da se treba čuvati javni red i mir i ne smije se štetiti trećim osobama u njihovom svakodnevnom životu''.

PAVLOVAC - Seljaci nastavljaju prosvjede i blokadu prometnica, odlučili su danas predstavnici udruga poljoprivrednika u Pavlovcu kod Kutine, gdje su popodne završili izvanredni sastanak, a zakjučili su i kako neće ići traktorima prema Zagrebu. Predstavnici nezadovoljnih seljaka isticali su kako je nastavak blokada državnih prometnica do daljnjega bio jednoglasan zaključak sastanka. Nakon što je baranjske seljake s 50-tak traktora iza podneva pred Osijekom zaustavila policija na njihovoj prosvjednoj vožnji prema Zagrebu, vođe poljoprivrednika odlučili su kako odustaju od puta za Zagreb. Zvonko Pipić, predsjednik Udruge seljaka Virovitičko-podravske županije je na konferenciji za novinare najavio kako će sutra do 10 sati premijeru Zoranu Milanoviću u pismenom obliku dostaviti zahtjeve seljaka. Naglasio je kako su ispred njih dvije pravne bitke, jedna u Hrvatskoj, a druga u Bruxellesu, kojemu će se obratiti za pomoć, odnosno uputiti žalbu za koju su danas počeli prikupljati 2000 potpisa.

OSIJEK - Baranjski poljoprivrednici koji su se oko podneva traktorima uputili prema Zagrebu, a koje je policija ubrzo zaustavila na zapadnoj osječkoj obilaznici, oko 16 sati traktorima su se vratili u Baranju. Predsjednik Udruge "Baranjska brazda" Petar Pranjić izjavio je da takvu odluku ne smatra porazom, niti sramotom za seljake-prosvjednike, već sramotom za Vladu, budući da, kako je kazao, poljoprivrednicima nije bilo omogućeno da se registriranim traktorima voze po cestama po kojima je to dopušteno. Najavio je kako ovo nije završetak izražavanja nezadovoljstva, jer povratak prosvjednika u Baranju ne znači da se ne mogu ponovno organizirati.

OSIJEK - Osječko-baranjska policija postupala je danas prema seljacima u traktorskoj koloni na državnoj cesti D7, sukladno policijskim ovlastima, vlastitoj sigurnosnoj procjeni i Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, propćili su iz Policijske uprave osječko-baranjske. Naime, baranjske seljake-prosvjednike koji su se oko podneva traktorima uputili prema Zagrebu, na zapadnoj osječkoj obilaznici, neposredno prije mosta preko Drave, zaustavilo je nekoliko policijskih vozila. Policija u priopćenju navodi kako vozači traktora nisu poštivali nekoliko odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

VINKOVCI - Predsjednik Sindikata hrvatskih seljaka (SHS) Tomislav Pokrovac tvrdi da se većina seljaka-prosvjednika još uvijek drže zajedno te kako nije istina da se seljački prosvjedi raspadaju, kako su izvijestili pojedini mediji, dodavši da bi pravdu mogli potražiti i u Bruxellesu. "Ne odustajemo od prosvjeda dok god ne donesemo odluku o nekom drugom načinu kojim bi došli do riješenja naših problema", rekao je Pokrovac nakon sastanka predstavnika udruga poljoprivrednika, održanom u Pavlovcu, a na kojem su seljaci-prosvjednici zatražili očitovanje premijera Zorana Milanovića do sutra u 10 sati. Ne javi li im se premijer do tada, na sastanku Stožera u Novoj Gradiški, koji bi se održao u utorak u 11 sati, donijet će se odluka o daljnjim mjerama, kazao je Pokrovac.

BARBAN - Pobjednik ovogodišnje, 38. Trke na prstenac, održane u istarskom gradiću Barbanu, je 31-godišnji Barbanac Andrej Kancelar. Slavodobitnik Trke na prstenac iz ruku predsjednika Republike Ive Josipovića primio je prijelazni štit Predsjednika Republike, a nagrađen je i skulpturom „Prstenac“ te novčanom nagradom od 30 tisuća kuna. Čestitajući pobjedniku Josipović kazao je kako se ovom manifestacijiom šalju dobre poruke, štiti turistički ponuda i razvija jedan dobri duh. Ovo je susret prijateljstva, ljubavi i optimizma i nadam se da će i vaša manifestacija uskoro doći na listu štićenih nematerijalnih dobara Hrvatske, a zatim i UNESC-a, dodao je.

VIS - Veliki šumski požar koji je popodne buknuo na Visu, a u kojem je izgorjelo 100 hektara borove šume i makije, stavljen je pod nadzor oko 17,30 sati, doznaje se u Vatrogasnom operativnom centru Split. Vatra je buknula oko 14 sati na zaobilaznici iznad mjesta Vis, kod apartmanskog naselja. Do 14,45 sati požar su gasili pripadnici dobrovoljnih vatrogasnih društava (DVD) Visa i Komiža, Državne intervencijske postrojbe Split te sezonski vatrogasci s ukupno 14 vatrogasnih vozila. Vatra se nošena maestralom približila kućama na svega 200-tinjak metara, a zemaljskim snagama u gašenju su pomogla i tri kanadera. U tijeku je sanacija požarišta.

DUBROVNIK - U sklopu glazbenog dijela programa 64. Dubrovačkih ljetnih igara večeras je u Kneževom dvoru nastupila proslavljena slovenska violinistica Lana Trotovšek, u pratnji britanskog pijanista Simona Lanea. Izveli su djela Brahmsa, Parta, Debussya i Frolova. Lana Trotovšek tijekom svoje glazbene karijere nastupala je diljem svijeta i dobitnica je velikog broja međunarodnih nagrada s najprestižnijih natjecanja u Velikoj Britaniji, Sloveniji i Italiji.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙