FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 18. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati

BARBAN - Predsjednik Republike Ivo Josipović u Barbanu će nazočiti 38. Trci na prstenac. Riječ je o viteškoj igri koja se u tom istarskom mjestu prvi put trčala 1696. godine, i koja je slična Sinjskoj alki. Trka je obnovljena 1976. godine i od tada privlači sve veći broj posjetitelja i pozornost hrvatske javnosti. Inače, barbanski vođa konjanika, Milio Grabrović jučerašnji je pobijednih Trke za viticu, svojevrsne uvertire u glavnu Trku na prstenac.

RAKOVICA - U Rakovici će se danas održati nacionalna proslava 1700. obljetnice tzv. Milanskog edikta po kojemu je, nakon tri stoljeća progona, Crkva u Rimskom carstvu dobila slobodu. Edikt je objavljen 313. godine u Milanu, a vezan je uz ime rimskog cara Konstantina, sina sv. Jelene čiji se spomen slavi 18. kolovoza. Slavlje će u Rakovici početi u 10,30 sati dolaskom folklornih skupina i KUD-ova te braniteljskih i ostalih udruga. U 11 sati misu će predvoditi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, uz koncelebraciju predsjednika Hrvatske biskupske konferencije (HBK) zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića, riječkog nadbiskupa Ivana Devčića i gospićko-senjskog biskupa Milu Bogovića. Oltar će biti podignut pred crkvom na otvorenom.

DUBROVNIK - Na Dubrovačkim ljetnim igara sinoć je na tvrđavi Revelin izvedena nagrađivana predstava Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku "Škrtičina". "Škrtičinu" je režirao Zoran Mužić, scenografiju osmislio Branko Lovrić Caparin, kostimografiju Sara Lovrić Caparin, Sanja Vrančić potpisuje glazbu, a Zorana Mihelčić osmislila je koreografiju. Glumački ansambl predvodi Joško Ševo kao Mate Arpun odnosno Škrtac, koji je za ovu ulogu dobio Nagradu hrvatskog glumišta za 2010. Moliereov "Škrtac" komedija je karaktera i jedna od najstarijih fabula u povijesti književnosti koja je u šibenskom kazalištu u adapataciji Marijane Nole postala "Škrtičina".

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙