FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Peres odbacuje optužbe libanonskog predsjednika

Autor: mtro
JERUZALEM, 16. kolovoza 2013. (Hina/AFP) - Izraelski predsjednik Shimon Peres odbacio je u petak optužbe libanonskog predsjednika Michela Sleimanea koja je optužio Izrael da stoji iza atentata izvedenog u četvrtak u predgrađu Bejruta, uporištu snažnog prosirijskog pokreta Hezbolah.

"Iznenađen sam što je libanonski predsjednik ponovno rekao da je Izrael odgovoran za atentat. Zašto optužuje Izrael dok Hezbolah razbija Libanon i ubija ljude u Siriji bez odobrenja libanonske vlade ?" kazao je Peres prema riječima njegova glasnogovornika.

Hezbolah, saveznik sirijskog režima, bori se na strani sirijske vojske protiv pobunjenika u Siriji.

"Izrael nema nikakve veze sa stanjem u Libanonu", dodao je predsjednik Peres tijekom susreta u Jeruzalemu s glavnim tajnikom Ujedinjenih naroda Ban Ki-moonom.

Najmanje 22 osobe su poginule, a više od 300 je ozlijeđeno u četvrtak u snažnoj eksploziji autobombe u uporištu Hezbolaha na jugu Bejruta.

Predsjednik Sleimane je rekao da napad nosi "obilježja Izraela", zakletog neprijatelja Hezbolaha.

U četvrtak je jedna potpuno nepoznata skupina preuzela odgovornost za taj napad u ime sunitske organizacije, u video snimci čija vjerodostojnost još nije potvrđena.

Izraelski ministar obrane Moshe Yaalon sa svoje je strane tijekom susreta s Ban Ki-moonom pokazao glavnom tajniku zemljovid sela na jugu Libanona gdje, kako tvrdi Hezbolah ima skrovišta oružja, položaje za lansiranje raketa prema Izraelu i baze.

Yaalon je, prema priopćenju njegova ureda, rekao da "Hezbolah predstavlja glavno oružje Irana u regiji" te da je to "organizacija koja predstavlja državu u (libanskoj) državi".

Čelnik Hezbollaha Hassan Nasrallah preuzeo je u srijedu odgovornost za pogranični napad na izraelsku vojsku u kojemu je ranjeno sedam izraelskih vojnika. Prema libanonskoj vojsci, izraelski vojnici su ranjeni dok su se nalazili 400 metara unutar libanonskog teritorija. Izraelska vojska nije precizirana s koje je strane granice došlo do tog incidenta.

(Hina) xtm ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙