FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD pozvale svoje građane da napuste Egipat

Autor: brad
WASHINGTON, 15. kolovoza 2013. (Hina/AFP/Reuters) - Sjedinjene Države pozvale su u četvrtak svoje građane da napuste Egipat a one koji su imali namjeru tamo putovati da odgode svoj put zbog vala nasilja koji je pogodio tu zemlju.

"State Department upozorava američke građane da trebaju odgoditi put u Egipat a one koji žive tamo da ga trebaju za sada napustiti zbog socijalnih i političkih prilika", kaže se u priopćenju konzularnog odjela američkog ministarstva vanjskih poslova.

Istodobno, SAD su u četvrtak objavile kako će preispitati pomoć Egiptu "u svim oblicima" nakon što je američki predsjednik Barack Obama otkazao zajedničke vojne vježbe s Egiptom, predviđene za rujan, kao odgovor na krvavi obračun egipatskih snaga sigurnosti s prosvjednicima.

"Nakon jutrošnje objave nastavit ćemo procjenjivati i preispitat ćemo našu pomoć u svim oblicima", kazala je na tiskovnoj konferenciji glasnogovornica Jen Psaki.

Ona je također osudila napade do kojih je došlo posljednjih dana na crkve koptskih kršćana i posljednje napade na javne institucije u Egiptu. "Ovi napadi dalje pogoršavaju već i onako napeto ozračje" u toj zemlji, kazala je.

Američki dužnosnici razmatraju što će s oko 1,55 milijardi uglavnom vojne pomoći koje Washington godišnje dodjeljuje Kairu.

(Hina) xbr ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙