FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Blagdan Velike Gospe proslavljen i na Velebitu

Autor: barn
ZADAR, 15. kolovoza 2013. (Hina) - Blagdan Velike Gospe slavili su danas i brojni planinari, sportaši i mještani Starigrada i podvelebitskoga kraja, koji su se okupili na Velebitskoj visoravni Velikome Rujnu na 950 nadmorske visine.

Hodočasničko mjesto hrvatskih planinara okupilo je brojne vjernike iz Starigrada, njihove goste i sportaše, a tradicionalno je održana 12. međunarodna brdska utrka Starigrad - Veliko Rujno. U konkurenciji 20-ak trkača s vremenom 1:10:13 (jedan sat, deset minuta i 13 sekundi) pobijedio je Ljubomir Žilić.

Najstariji sudionik bio je 76-godišnji Rajko Marković, umirovljeni profesor tjelesne i zdravstvene kulture koji svake godine sudjeluje u ovoj utrci.

"Trebalo mi je oko dva sata, ali usporavala me moja partnerica. Ovo mi je sedmi put da sudjelujem u utrci. Nije teško, jer sam u fizičkoj kondiciji, a i motiv, današnji blagdan daje nam dodatnu snagu", rekao je Marković.

Duhovnu snagu na Velebitu svake godine pronađu i brojni planinari koji se na najvećoj Velebitskoj visoravni, Velikom Rujnu godinama okupljaju na blagdan Velike Gospe.

"Svaku godinu smo tu još od 1994. godine. Iako je, otkako je napravljen put pa se može doći automobilom, planinara nešto manje", priča jedan samoborski planinar.

Inače, crkvicu Velike Gospe na Velikom Rujnu 1930-tih godina prošloga stoljeća sagradili su sami mještani Starigrada, noseci pješice i na konjima materijal i svu potrebnu građu.

Za vrijeme ljetnih mjeseci tu se stanovalo i vodilo ovce na ispašu, kazala 85-godišnja baka Ana, prisjećajući se tih vremena. "Danas sam najsretnija, tu sam odrasla i konačno sam nakon dugo godina ponovno ovdje", rekla je.

Misno slavlje na Velikom Rujnu predvodio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić, a slavlje je završeno tradicionalnom procesijom velebitskim proplancima.

(Hina) xbarn ytr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙