FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: I ove godine gotovo trećina saborskih zastupnika zainteresirana za volontere

Autor: tkol
ZAGREB, 13. kolovoza 2013. (Hina) - U program volontiranja studenata u Hrvatskom saboru, i ove će akademske godine kao i prethodne četiri otkada se program provodi, biti uključeno gotovo šezdeset izvrsnih studenata završnih godina prava i politologije, što znači da je gotovo trećina saborskih zastupnika pokazala interes za rad s volonterima.

Za volontiranje u predstojećoj godini interes je iskazalo oko 120 studenata, a do sada su za rad s njima interes iskazala 53 zastupnika, ističe voditeljica saborske Službe za građane Ružica Šimunović napominjući međutim, kako dosadašnje iskustvo pokazuje kako bi se tijekom rujna moglo očekivati da će interes iskazati bar još pet, šest zastupnika.

"To je posao na obostranu korist jer student-volonter može biti od velike pomoći saborskom zastupniku, no zastupnik-mentor mora s njime raditi, što predstavlja svojevrsno volontiranje i za samog zastupnika", ističe Šimunović.

Studenti volonteri svojim mentorima pomažu u iščitavanju zakonskih prijedloga, pripremanju materijala za sjednice, komparativnoj analizi legislative drugih zemalja ali i praćenju medija i javnih nastupa svojih mentora.

Saborski zastupnik pak, kako bi imao korist od svog volontera, mora imati pedagoškog smisla.

Praksa proteklih godina pokazala je kako je najveći interes za volonterima pokazao SDP, potom HDZ, HNS te Laburisti, kazala je Šimunović Hini.

Kada je riječ o zadovoljstvu, prisjeća se, studenti su bili jako zadovoljni takvim načinom volontiranja jer su dobili priliku ući u pore parlamentarnog rada, ali među zastupnicima bilo je i onih jako zadovoljnih ali i onih jako razočaranih.

Sabor svake godine u lipnju raspisuje poziv za studente volontere koji se objavljuje na saborskim stranicama, ali i na zagrebačkom Pravnom fakultetu te Fakultetu političkih znanosti.

Do prošle se godine, podsjeća Šimonović, među kandidatima provodio ispit informiranosti, no od prošle godine uveden je kriterij prosjeka ocjena, pri čemu se vodi računa o razmjernoj zastupljenosti oba fakulteta.

Da je interes studenata za volontiranje u Hrvatskom saboru velik, a projekt uspješan, pokazuje i podatak prema kojem interes za volontiranje svake godine pokazuje više od stotinu studenata.

(Hina) xkt yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙