FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sambuev pobijedio Morozeviča

Autor: imli
ZAGREB, 11. kolovoza 2013. (Hina) - U norveškom Tromsou počeo je Svjetski šahovski kup na kojem će 128 igrača nakon sedam kola po eliminacijskom sustavu na površinu izbaciti dvojicu kandidata za svjetskoga prvaka u ciklusu 2013-2014. godina.

U prvih šest kola igrat će se mini-dvoboji od samo dvije partije, a u slučaju neodlučenog rezultata treći dan će se doigravati ubrzanim ili čak brzopoteznim tempom. Samo će se u finalu igrati dvoboj od četiri partije.

Sudionici Svjetskoga kupa različitim su kanalima stigli do ovog natjecanja. Izravno pravo sudjelovanja dobili su polufinalisti prošloga kupa Peter Svidler, Aleksandar Griščuk, Vasilij Ivančuk i Ruslan Ponomarjov, svjetska prvakinja Anna Ušenina i juniorski svjetski prvaci 2011. i 2012. godine Dariusz Swiercz i Alexander Ipatov. Svi ostali izborili su pravo nastupa preko kontinentalnih prvenstava, odnosno zahvaljujući položaju na svjetskoj ranglisti.

Među 128 sudionika čak je 118 velemajstora, a najviše je predstavnika Rusije (25), iz Ukrajine ih je 11, Sjedinjenih Država 9 i Kine 8. Nažalost, na Kupu nema nijednog hrvatskog velemajstora jer nisu uspjeli prebroditi kvalifikacije na prošlom Europskom prvenstvu.

U prvim partijama prvoga kola favoriti su uglavnom bili vrlo sigurni. Prvi je pobjedu postigao Azerbejdžanac Šahrijar Mameđarov, koji je lako nadigrao Egipćanina Samyja Shokera, a odmah za njim veliki korak prema drugom kolu napravio je Rus Aleksandar Griščuk, koji je sjajnom kombinatornom igrom slomio otpor Australca Igora Bjelobrka. Egipćanin Essam El Gindy bio je na pragu velike senzacije protiv Kubanca Leiniera Domingueza Pereza, ali je propustio matni napad i nakon niza grešaka čak izgubio. Najveće iznenađenje priredio je predstavnik Kanade Bator Sambuev pobjedom nad Rusom Aleksandrom Morozevičem.

U ponedjeljak se igraju uzvratni susreti 1. kola, a u slučaju neodlučenoga rezultata u utorak će se doigravati ubrzanim tempom.

Rezultati partija prvih 16 nositelja: Aronian-Markov 1:0, Akash-Caruana 0:1, Kramnik-Bwalya 1:0, Bjelobrk-Griščuk 0:1, Karjakin-Sebbar 1:0, D. Cori-Nakamura 0:1, Gelfand-Rahman 1:0, Lou-Kamsky remi, Mameđarov-Shoker 1:0, El Gindy-Dominguez 0:1, Ponomarjov-Hansen 1:0, Liu-H. Wang remi, Svidler-Ušenina 1:0, Wan-Adams remi, Leko-Johannessen 1:0, Sambuev-Morozevič 1:0.

(Hina) xvkov yiml

An unhandled error has occurred. Reload 🗙