FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: spuc
ZAGREB, 11. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

McKINNEY - Pored grada McKinneya u Texasu gradi se naselje Adriatica Village posve drugačije od tradicionalne američke arhitekture, koje "s ulicama popločanim kaldrmom, krovovima prekrivenima crijepom i hrvatskom arhitekturom" privlači posjetitelje i kupce iz svih dijelova svijeta, piše u subotu list Star Local News. Naselje je tijekom godina doživjelo velike promjene i ono što je zamišljeno tek kao nekoliko kuća izraslo je u pravo stambeno naselje, od garsonijera, kuća i apartmana modela "Trogir" ili "Konoba" do poslovnih zgrada i trgovina smještenih oko replike trga Sv. Marka u Veneciji. "Posve je drugačije od bilo čega što se može vidjeti u svijetu", rekao je jedan od investitora Greg Fuller. "Ima u sebi nešto što privlači jako puno ljudi. Stotine dolaze svakoga vikenda samo da bi se fotografirali s naseljem u pozadini", rekao je Fuller. U Adriatici se planira gradnja ukupno 54 obiteljskih kuća, od kojih je 25 posto već izgrađeno. Gradi se i 26 kondominija s unaprijed poznatim vlasnicima, kao i 211 stanova za iznajmljivanje. "U gradnji je ukupno 37.000 kvadrata stambenog prostora koji uključuje prostor za stanovanje, iznajmljivanje i za komercijalne svrhe", rekao je Fuller koji daje jednostavan odgovor na pitanje zašto je Adriatica ljudima tako privlačna. "Kao prvo, stvar je u gradu McKinneyu. Dovoljno smo daleko od autoceste, izolirani smo i mislim da četvrt Stonebridge utjelovljuje ono što predstavlja pravi McKinney", rekao je Fuller, prenosi Star Local News.

BEČ - Latvijska mezzosporanistica Elina Garanča, jedna od najpoznatijih opernih diva, trudna s drugim djetetom čije rođenje očekuje u prosincu, otkazala je svoje nastupe u studenome i u prosincu u londonskom Royal Opera Houseu i u njujorškom Metropolitenu, doznaje se na njezinoj internetskoj stranici. Elina Garanča je u studenome trebala nastupiti u operi "Carmen" francuskog skadatelja Georgesa Bizeta u Royal Opera Houseu a u prosincu u Metu trebala je pjevati u "Kavaliru s ružom" njemačkog skladatelja Richarda Straussa. Moguće je i otkazivanje "Werthera" francuskog kompozitora Julesa Masseneta u 2014. Ipak, Garanča će 15., 17. i 18. kolovoza nastupiti na Salzburškom festivalu, u "Requiemu" Giuseppea Verdija. Garanča kojoj je 36 godina, udata za dirigenta britanskog orkestra Karela Marka Chichona, koja velik dio godine živi u Beču, vratila se na pozornicu 6. ožujka 2012. nakon prekida zbog rođenja svog prvog djeteta u 2011.

SARAJEVO - Toplotni val koji je protekog tjedna zahvatio Bosnu i Hercegovinu nije prouzročio ljudske žrtve no po svemu sudeći stajao je života dva vrijedna psa koje Granična policija BiH koristi za otkrivanje krijumčarenih narkotika. Kako u subotu prenose banjolučke "Nezavisne novine", dva psa rase belgijski ovčar raspoređena na graničnom prijelazu kod Bosanske Gradiške uginula su 4. kolovoza a pretpostavlja se kako je razlog toplotni udar. Točan uzrok uginuća pasa još nije poznat jer se čekaju rezultati analiza koje treba provesti Veterinarski fakultet u Sarajevu no ukoliko se ispostavi kako su psi uginuli zbog nemara policajaca koji su o njima skrbili, odgovorne čekaju ozbiljne kazne. "Nakon prikupljanja svih relevantnih činjenica u vezi sa uginućem službenih pasa, GP BiH postupit će u skladu sa važećim zakonskim i podzakonskim propisima, koji definiraju eventualnu odgovornost policijskih službenika u konkretnom slučaju", izjavila je Sanela Dujković, glasnogovornica GP BiH. Trenirani belgijski ovčari koje koristi policija u nizu država za otkrivanje pošiljki droge ali i eksploziva te za traganja i spašavanje ljudi vrijede u prosjeku oko pet tisuća eura pa bi moguće sankcije odgovornima za uginuće pasa mogle biti u skladu sa štetom koju su počinili. Iz sjedišta Granične policije BiH uvjeravaju kako uginuće ova dva psa ne znači da je švercerima droge sada otvoren put kroz prijelaz kod Gradiške. Podsjećaju na činjenicu kako imaju još dvanaest ovakvih posebno obučenih pasa koji u svakom trenutku mogu biti angažirani na bilo kojem graničnom prijelazu.

SYDNEY - Kandidatkinja australske nacionalističke stranke One Nation (Jedna nacija) na skorim općim izborima u rujnu objavila je u subotu da odustaje od utrke, pošto je u jednom razgovoru islam zamijenila s državom. Stephanie Banister (27) je već drugog dana kampanje u razgovoru za australsku televizijsku mrežu Seven izgovorila niz 'bisera' zbog kojih su je odmah prozvali "australskom Sarah Palin", uspoređujući je s bivšom kandidatkinjom za dužnost potpredsjednice Sjedinjenih Država koja je zabavljala svjetsku javnost svojim ispadima u američkoj predsjedničkoj utrci 2008."Nemam ništa protiv islama kao države, ali doista mislim da ovdje u Australiji ne trebamo prihvaćati njihove zakone", rekla je u tom intervjuu snimljenom u srijedu. Banister je usto kazala da tek dva posto Australaca živi po haramu - htjela je reći po Kuranu - dodatno povećavši zbrku hvaleći židovsku košer hranu. "Židovi ne žive po haramu. Oni imaju vlastitu religiju koja štuje Isusa Krista", nadometnula je, premda judaizam ne smatra Isusa Mesijom. Stephanie Banister je u subotu priopćila da odustaje od kandidature za mandat u parlamentu države Queenslanda iz redova stranke One Nation na općim izborima 7. rujna. Banister, majka dvoje djece, tvrdi da je žrtva montaže kojom ju se htjelo prikazati kao "potpunog idiota". "Zbog prijetnja upućenih Stephanienoj obitelji, njoj osobno i njezinoj djeci, zbog uvreda i golemog pritiska kojemu je bila izložena, odlučila je povući kanidaturu za zastupnicu okruga Rankina", rekao je predsjednik stranke Jim Savage.

HANOJ - Vijetnamac i njegov sin koji su četrdeset godina živjeli u džungli, vraćeni su u selo iz kojega su bili pobjegli u vrijeme Vijetnamskog rata, rekao je u subotu mjesni čelnik pitajući se hoće li se dvojac iz džungle moći prilagoditi novim životnim uvjetima. Na snimkama lokalne televizije moglo se vidjeti kako Ho Van Thanha (82) i njegova sina Ho Van Langa (42), ispijene i s pregačama od kore drveta oko bokova, vode, očito protiv njihove volje, noseći oca u visećoj mreži za ležanje dok je sin išao ispred njega vezanih ruku. Početkom 1970-ih Thanh, tada pripadnik komunističke gerile, pobjegao je iz svog sela nakon pogibije svoje majke i svoje dvoje djece u američkom bombardiranju, odvodeći sa sobom dvogodišnjeg sina, rekao je u subotu za France Presse Hoang Anh Ngoc, mjesni čelnik u pokrajini Quang Ngai, u središtu zemlje. No otac i sin koji su se prehranjivali voćem i kukuruzom koji su uzgajali, zasad šute, rekli su tek par riječi na svom narječju etničke manjine Kor i mogli bi imati teškoća u prilagodbi na novu životnu okolinu, osobito sin koji je gotovo čitav životni vijek proveo u džungli. Kako prenosi list Dan Tri na svojoj internetskoj stranici, Thanhov najmlađi sin koji ih je svake godine posjećivao u džungli, još ih je 2004. pokušao vratiti kući, ali oni su "radije izabrali život koji se potpuno razlikuje od načina života tradicionalnih vijetnamskih obitelji", napominje list. Pronađeni su "u kolibi, pet metara iznad zemlje, a na sebi su imali samo pregaču od kore drveta", piše dnevni list Tuoi Tre, koji dodaje da su imali i primitivno oruđe izrađeno, među ostalim, od granata preostalih iz rata. Uhvaćeni su u srijedu, Lang je "žvakao betelove orahe i pušio je bez prestanka, promatrajući ljude oko sebe praznim pogledom", dodaje list.

(Hina) xps yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙