FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hamag Invest: javni poziv za program "Mikro kreditiranje"

Autor: dsta
ZAGREB, 6. kolovoza 2013. (Hina) - Hrvatska agencija za malo gospodarstvo i investicije izvijestila je da je otvoren javni poziv za kreditni program "Mikro kreditiranje - prvi korak u poduzetništvo" iz programa "Poduzetnički impuls", poticanja poduzetništva i obrta za 2013. godinu.

Poziv traje do 23. rujna ove godine, a u proračunu Hamag Investa osigurano je ukupno 2,1 milijun kuna za dodjelu mikro kredita temeljem ovog javnog poziva čiji je cilj odobravanje mikro-kredita novim trgovačkim društvima, obrtima te subjektima malog gospodarstva koji posluju do 24 mjeseca.

Krediti su namijenjeni za ulaganja u osnovna sredstva - u opremu i uređaje, ulaganje u osnovno stado/jato, u povrćarstvo, cvjećarstvo i ratarstvo, kupnja/adaptacija zemljišta i poslovnih objekata, razvoj softverskih i IT rješenja. Udio u ukupnom iznosu kredita je najmanje 50 posto. Za ulaganja u obrtna sredstva udio u ukupnom iznosu kredita je maksimalno 50 posto.

Zahtjev mogu podnijeti mikro gospodarski subjekti sukladno zakonskoj definiciji sa sjedištem na području Republike Hrvatske, koji imaju prosječno manje od 10 zaposlenih, koji imaju ekonomski opravdano ulaganje, posluju do dvije godine i u vlasništvu su fizičke ili pravne osobe koja do trenutka podnošenja zahtjeva nije bila većinski vlasnik subjekta koji se prijavljuje i drugih pravnih subjekata kumulativno dulje od dvije godine.

Također da, u skladu su s odredbama o potporama male vrijednosti, odnosno tijekom razdoblja od tri fiskalne godine (uključujući ovu) nisu primili potpore u iznosu većem od 200.000 eura, odnosno u iznosu većem od 100.000 eura u slučaju poduzetnika koji obavlja djelatnost cestovnog prijevoza,

Uvjet je i da nemaju nepodmirenih obveza prema državi (što dokazuju potvrdom Porezne uprave) te da ispunjavaju ostale uvjete iz Zakona o poticanju razvoja malog gospodarstva.

Najniži iznos kredita je 10.000 kuna, a najviši 70.000 kuna. Poček je do 6 mjeseci, a rok otplate do 5 godina uključujući i poček.

Kamatna stopa je 0,99 posto godišnje fiksna, a efektivna kamatna stopa je 1,09 posto. Naknada za obradu kreditnog zahtjeva za krajnjeg korisnika je 0,25 posto jednokratno na iznos odobrenog kredita.

Hamag Invest provodi ovaj kreditni program izravnim kreditiranjem korisnika kredita.

Prilikom odobravanja kredita prednost imaju žene, mladi (osobe do 30 godina starosti), nezaposleni, osobe s invaliditetom, osobe romske nacionalnosti, poduzetnici koji se bave proizvodnom djelatnošću i poduzetnici koji prema indeksu razvijenosti posluju na području I skupine jedinica lokalne samouprave.

(Hina) xpp/xds yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙