FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava - Gospodarstvo - za utorak, 6. kolovoza

Autor: dsta
ZAGREB, 5. kolovoza 2013. (Hina) - Najavljujemo važnije informacije za utorak, 6. kolovoza.

STARIGRAD - Ministar turizma Darko Lorencin će posjetiti Nacionalni park Paklenicu, gdje će se susresti s ravnateljem te javne ustanove Zlatkom Marasovićem, načelnikom općine Starigrad Krstom Ramićem, direktoricom Turističke zajednice općine Starigrad Paklenica Marijanom Marasović i direktorom Turističke zajednice Zadarske županije Ivom Dunatovom. Ministar će obići posjetiteljski centar u izgradnji i okušati se u nekom od "outdoor" sportova koje Nacionalni park nudi svojim posjetiteljima. Ministarstvo turizma ističe da se pustolovni i sportski turizam, koji su motiv dolaska turista u pred i posezoni, nalaze među 10 ključnih proizvoda navedenih u Strategiji razvoja hrvatskog turizma do 2020. godine (12 sati, upravna zgrada Javne ustanove Nacionalni park Paklenica, Dr. Franje Tuđmana 14a, Starigrad-Paklenica). Izjava je predviđena oko 12,15 u kanjonu NP Paklenica.

ZAGREB - Prosječna neto plaća zaposlenih u pravnim osobama u Zagrebu za svibanj ove godine iznosila je 6.552 kune, što u odnosu na mjesec prije predstavlja nominalni rast za 2 posto ili za 129 kuna. Na godišnjoj razini pak, u odnosu na svibanj 2012., prosječna je zagrebačka neto plaća za isti mjesec ove godine bila veća za 98 kuna ili nominalno za 1,5 posto, pokazuju podaci Odjela za statistiku Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada. Istodobno je, po podacima Državnog zavoda za statistiku, prosječna neto plaća za svibanj po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj iznosila 5.581 kunu, pa proizlazi da je zagrebačka plaća veća za 17,4 posto ili za 971 kunu od prosjeka na razini države. Najveća je prosječna plaća za svibanj u Zagrebu isplaćena u upravljačkim djelatnostima; savjetovanju u vezi s upravljanjem, u iznosu od 12.703 kune, a slijedi s 11.550 kuna vađanje sirove nafte i prirodnog plina. Najniže su pak neto plaće u Zagrebu za peti ovogodišnji mjesec imali zaposleni u proizvodnji odjeće, u iznosu od 3.142 kuna te u zaštitnim i istražnim djelatnostima 3.153 kune.

ZAGREB - Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda u Hrvatskoj su na kraju lipnja u odnosu na kraj svibnja bile manje za 2,7 posto, dok su na godišnjoj razini, u odnosu na kraj lipnja 2012. godine, smanjene za 6,6 posto, objavio je Državni zavod za statistiku. Promatrano prema područjima nacionalne klasifikacije djelatnosti, zalihe gotovih industrijskih proizvoda krajem lipnja u usporedbi s mjesecom prije u prerađivačkoj su industriji smanjene za 2,6 posto, a u rudarstvu i vađenju za 4,5 posto. Na godišnjoj pak razini, u odnosu na lipanj 2012. godine, zalihe u rudarstvu i vađenju bile su manje za 3,8 posto, a u prerađivačkoj industriji za 6,8 posto. Među 23 djelatnosti u sklopu prerađivačke industrije u njih 14 u lipnju je na godišnjoj razini zabilježeno smanjenje, a u devet povećanje zaliha.

dežurne urednice:

prije podne: Slavica Cvitanić

poslije podne: Davorka Stanešić

tel: 01/ 4808 680

fax: 01/ 4808 821

e-adresa: gospodarstvo@hina.hr

(Hina) xds ytr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙